Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева присъства на церемонията по награждаване със стипендии на фондация „Еврика” на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката
04/02/2016

Председателят на Народното събрание Цецка Цачева присъства на церемонията по награждаване със стипендии на фондация „Еврика” на студенти и ученици с изявени способности в науката и техниката.

Председателят на парламента поздрави младежите, които получават стипендии и подчерта, че всеки един от тях е определен с конкурс и има доказани резултати в областта на точните науки. Цецка Цачева изрази благодарност към фондация „Еврика” за нейните 26- годишни усилия да подпомага талантливи, амбициозни млади хора с доказан и устойчив интерес към образованието и науката.

Всеки път, когато научаваме за победи на наши ученици и студенти на международни олимпиади и състезания, се изпълваме със самочувствие и национална гордост, защото това е потенциалът на нашите деца, отбеляза председателят на парламента. Цецка Цачева подчерта, че каузата на фондация „Еврика” е благородна, защото тя протяга добронамерено приятелска ръка към младите хора, които имат научни търсения. Фактът, че това е 13-ата поред церемония за връчване на стипендии, говори за традиция, а от нас се очаква само да я следваме, добави тя.

Много бих искала вие да бъдете не само този елит, с който ние сме много горди и щастливи, а научните ви търсения, високите резултати в международни и вътрешни състезания да се превърнат в стандарт за качеството на българското образование, обърна се Цецка Цачева към отличените младежи. Това ще спомогне да придобием самочувствието на нация, която, съхранила своите традиции, се вписва по най-добрия начин в днешния динамично променящ се свят, където иновациите, технологиите, точните науки и новите специалности са онези, които проектират утрешния ден, допълни тя.

Председателят на Народното събрание изрази благодарност и за отпуснатите 10 стипендии „Хуауей ИКТ” и отбеляза, че те са ярък пример за добрите приятелски отношения между България и Китай. За българското общество, за българските държавници и политици е много важно образованието и науката да бъдат онази здрава основа, върху която да се положи съвременният дневен ред на България, добави Цецка Цачева.

Желая на всички вас успех, нови отличия и признания, а на тези, които благородно ви помагат и ви подават ръка – да не спират дотук, примерът им да бъде заразителен, защото всичко това е за общото ни по-добро утре, завърши приветствието си към присъстващите председателят на Народното събрание.

На церемонията в Националния политехнически музей присъстваха вицепремиерът по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, посланикът на Китай в България Уей Дзинхуа, народни представители, университетски преподаватели, учени и общественици.

Сертификатите на стипендиантите бяха връчени от председателя на Съвета на фондация „Еврика” академик Кирил Боянов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на член на Централната избирателна комисия

    Последни новини