Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цецка Цачева: Междукултурният и междурелигиозен диалог ще допринесе да намерим модела, в който да живеем заедно в 21 век, запазвайки общите ценности и принципи на европейското единство и сътрудничество
09/02/2016

Междукултурният и междурелигиозен диалог, който Съветът на Европа насърчава в редица свои документи, ще допринесе за това да намерим модела, в който да живеем заедно в 21 век, запазвайки общите ценности и принципи на европейското единство и сътрудничество, заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева. Тя откри конференцията „Демократична сигурност, основана на европейското единство и сътрудничество” на председателите на комисиите по външна политика на парламентите на държавите-членки на Съвета на Европа, която се провежда в Народното събрание. Форумът, в който участват представители на 25 държави, е в рамките на българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа.

Според председателя на парламента Цецка Цачева можем да постигаме съгласие, основано на ценностите, които споделяме. Тя отбеляза, че днес се сблъскваме  с предизвикателства, които само до преди няколко години изглеждаха немислими, нарушението на международното право през 2014 г., както и огромната вълна от мигранти от Сирия и Афганистан към Европа направиха ситуацията драматична. Решенията на проблемите днес могат да бъдат постигнати само с общи действия и единна политика, заяви Цецка Цачева. Разчитаме на Съвета на Европа не само като на първата пан-европейска структура, но и като уникален форум за диалог между страните-членки на Европейския съюз и тези, които не членуват в него, допълни тя.

Председателят на парламента отбеляза, че без защита на обществото и на установения ред не може да има нито социална, нито икономическа сигурност, нито могат да се защитават правата и свободите на гражданите. Извънредните мерки в една тежка ситуация са допустими именно, за да се защитят основните ценности и постижения на европейското единство, но такива мерки се предприемат по конкретен повод, имат точно определен обхват и срок.

Укрепването на нашите граници е въпрос на дълг, както към собствените ни граждани, така и към защитата на правата на онези, които търсят убежище в нашите страни, посочи Цецка Цачева. Ето защо, защитата на нашите граници от незаконно преминаващи мигранти не противоречи на принципите на демокрацията и върховенството на закона. Тя подчерта, че днес част от нашите граници са и външни граници на Европейския съюз и затова проблемът с мигрантите не е и не може да бъде смятан за въпрос на една отделна държава.

Председателят на Народното събрание поздрави българската делегация в ПАСЕ за приетата на 27 ноември в София Декларация за европейското единство и сътрудничество, внесена с подписите на лидерите на всички политически групи в Асамблеята. Разчитаме на подкрепа за продължаването на тази инициатива, довела до идеята за свикване на Четвъртата среща на държавните глави и правителствените ръководители на страните-членки на Съвета на Европа, и от новоизбрания президент на ПАСЕ  Педро Аграмунт, заяви тя. Доверието помежду ни прави възможно единодействието, а девизът, който е вдъхновявал нашите предци и който ние дарихме на Обединена Европа, отправя посланието, че „Съединението прави силата!“, допълни председателят на парламента.

Председателят на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа Педро Аграмунт посочи при откриването на форума три проблема за Европа, които приоритетно трябва да бъдат решени – международният тероризъм, бежанската криза, вълната от крайноляв и крайнодесен популизъм и надигащ се национализъм. Тези предизвикателства и заплахи си взаимодействат, те имат глобално измерение, което засяга всички държави, допълни той. Съветът на Европа притежава необходимата сила, капацитет и инструменти да се справи с тези предизвикателства, заяви Педро Аграмунт. Нашата сила е нашето единство, основано на нашите ценности и е много символично, че българското председателство на Комитета на министрите на Съвета на Европа е избрало именно „Съединението прави силата!“ за мото на своите дейности, отбеляза той. Демокрация, права на човека, върховенство на закона – тези ценности и принципи са основополагащите камъни в основата на Европа без разделителни линии, посочи Педро Аграмунт.

Модератор на форума е председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание и ръководител на българската делегация в ПАСЕ Джема Грозданова.

Предвижда се участниците в конференцията да обсъдят декларация на Парламентарната асамблея на Съвета на Европа от София за ценностите и принципите на европейското единство и сътрудничество – необходимостта от свикване на четвъртата среща на високо равнище на Съвета на Европа.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини