Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Развитието на двустранното сътрудничество беше основна тема на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Ландтага на Лихтенщайн Алберт Фрик
10/02/2016
Развитието на двустранното сътрудничество между България и Княжество Лихтенщайн беше основна тема на срещата на председателя на Народното събрание Цецка Цачева с председателя на Ландтага на Лихтенщайн Алберт Фрик. Това е първата визита на председател на парламента на Княжество Лихтенщайн в България.

Активизирането на двустранните контакти между представители на различните институции на България и Лихтенщайн отваря нови възможности за задълбочаване на двустранните отношения и увеличаване на търговско-икономическия обмен, отбеляза на разговора председателят на Народното събрание. Цецка Цачева припомни, че в края на 2015 г. на официално посещение в България беше министърът на външните работи, образованието и културата на Лихтенщайн Аурелия Фрик, а в началото на март българският министър на икономиката Божидар Лукарски ще посети Лихтенщайн, където ще бъде проведен двустранен бизнес-форум.

Председателят на Народното събрание информира председателя на парламента на Лихтенщайн, че след подписването на Споразумението между Лихтенщайн и ЕС, българският парламент е извадил Лихтенщайн от списъка на държавите, които са юрисдикции с преференциален данъчен режим. Водят се и преговори за сключване на спогодба за избягване на двойното данъчно облагане, добави тя.

Цецка Цачева подчерта, че между представителите на двете страни има добро сътрудничество в различни международни организации – ОССЕ, ООН, Съвета на Европа и др.

Председателят на Ландтага на Лихтенщайн Алберт Фрик изрази надежда, че двустранните контакти между България и Лихтенщайн ще се разширяват и задълбочават. Икономиката на Лихенщайн е много добре структурирана, като най-добре развития сектор е индустрията, която осигурява повече от 40 процента от брутния вътрешен продукт на страната, посочи Алберт Фрик. Положихме сериозни усилия за отпадане на страната ни от списъка на държавите, които са юрисдикции с преференциален данъчен режим, подчерта той.

Необходима е обща европейска политика по отношение на миграционната вълна, отбеляза председателят на Ландтага на Лихтенщайн Алберт Фрик. По думите му тя е най-голямото предизвикателство за Европа след Втората световна война.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини