Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народното събрание беше домакин на кръгла маса на тема „Колко опасен е въздухът, който дишаме”
16/02/2016
Народното събрание беше домакин на кръгла маса на тема „Колко опасен е въздухът, който дишаме”. Дискусията, която се проведе под патронажа на председателя на Народното събрание Цецка Цачева, бе организирана от парламентарната Комисия по здравеопазването и вестник „Труд”.

Трябва да търсим решения и да направим така, че всички български граждани да имат една по-добра околна среда с чист въздух, подчерта председателят на Народното събрание Цецка Цачева и посочи, че предстои много работа за всички, ангажирани с темата, институции. Тя призова за намиране на баланс между опазването на околната среда и развитието на икономиката и бизнеса. Председателят на парламента припомни ролята на България като страна по най-важните международни конвенции и актове, които регулират измененията на климата и качеството на атмосферния въздух. Сряд тях са Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата от Рио де Жанейро и Конвенцията за защита на озоновия слой от Виена.

Цецка Цачева постави акцент върху приетите от Народното събрание измения на Закона за чистотата на атмосферния въздух в края на миналата година. По думите й постигнатото историческо споразумение от конференцията за климата в Париж ще доведе до нови промени в европейските директиви, които ще бъдат част от законодателната програма на Народното събрание.

Председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова изрази надеждата си, че форумът ще даде конструктивни решения на проблемите с опазването на околната среда, които ще бъдат претворени в нормативни актове. Нужно е широко професионално партньорство, за да се създават реални условия за съвременна здравна култура и здравословен стил на живот от цялото население, добави тя.

Министърът на околната среда и водите Ивелина Василева определи подобряването на качеството на атмосферния въздух като въпрос от първостепенно значение, който има не само екологичен, но и социален характер и допълни, че основният проблем в качеството на атмосферния въздух в България е наднорменото ниво фините прахови частици. Ивелина Василева съобщи още, че за понижаване на опасните показатели ще бъдат разпределени 111 млн. лева между 29-те града у нас, в които от години се отчитат нездравословни нива на фини прахови частици. Средствата ще бъдат осигурени чрез оперативната програма „Околна среда“ за периода 2014-2020 г.

Данните, изнесени по време на кръглата маса „Колко опасен е въздухът, който дишаме”, сочат, че 60% от градското население на България е изложено на опасни нездравословни нива на фини прахови частици. Заради тяхното вредно въздействие преждевременно у нас годишно умират 11 787 души. Смъртните случаи се увеличават и достигат 18 145 българи за година, ако се добави и рисковият фактор – замърсен въздух в затворените помещения. Според статистиката в рамките на Европейския съюз всяка година от белодробни заболявания губят живота си около 600 000 души.

В дискусията участваха председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Станислав Иванов, народни представители, заместник-министърът здравеопазването д-р Адам Персенски, кметът на София Йорданка Фандъкова, експерти от Националната здравно-осигурителна каса, научни медицински дружества, еко и пациентски организации.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини