Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът излезе с декларация срещу блокадите на българо-гръцката граница от страна на гръцки фермери
19/02/2016

Народното събрание не приема блокирането от гръцка страна на пропускателни пунктове на границата с България. Това се посочва в Декларация на 43-ото Народно събрание във връзка със задълбочаващата се криза на българо-гръцката граница, предизвикана от блокадите на гръцки фермери. Декларацията беше приета единодушно с гласовете на 186 депутати.

Българският парламент настоятелно приканва гръцките власти да предприемат необходимите мерки за въвеждане на ред и за осигуряване на свободно движение през границата. Народното събрание настоява отговорните български институции да продължат усилията си в посока на разрешаване на кризата в двустранен план. Парламентът настоява Европейската комисия в ролята си на пазител на европейските договори и съблюдаващ прилагането им да вземе незабавно отношение по случая, включително и да започне наказателна процедура срещу правителството на Република Гърция. Българските депутати изразяват увереност, че няма да бъде допуснато от гръцка страна кризата да доведе до влошаване на двустранните отношения.

Парламентът създаде временна комисия за проучване на всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Руската федерация и Република Турция във вътрешната политика на Република България. Решението беше взето със 126 гласа "за", 19 "против" и 13 въздържали се.

Комисията беше съставена на паритетен принцип от 16 народни представители - по двама от всяка парламентарна група. На този етап от ПГ на Реформаторския блок не излъчиха свои представители. Председател на комисията ще бъде Валентин Радев от ГЕРБ. Срокът за работата й е два месеца.

Председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов беше избран за председател на Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред в Народното събрание. В гласуването участваха 155 народни представители, от които 145 бяха "за", 7 - "против" и трима се въздържаха.

За председател на Комисията по транспорт, информационни технологии и съобщения парламентът избра Настимир Ананиев от РБ. Той зае мястото на подалия оставка Гроздан Караджов от РБ. В гласуването на това решение участваха 133 депутати, от които 98 бяха "за", 11 - "против", а 24 се въздържаха.


 

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини