Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с почетния президент на Международния адвокатски съюз Мигел Лоиназ
25/02/2016
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева се срещна с почетния президент на Международния адвокатски съюз Мигел Лоиназ. Гостът е на посещение в България за връчването на Годишните награди за правосъдие за 2015 г.

Председателят на парламента подчерта на срещата, че провеждането на съдържателни реформи в съдебната система е неотменен ангажимент на управляващото мнозинство. Цецка Цачева отбеляза, че в началото на миналата година Народното събрание е одобрило с голямо мнозинство актуализираната стратегия за продължаване на реформата в съдебната система и първата решителна крачка за изпълнението й вече е направена – с приемането на промените в Конституцията в края на 2015 г. Тя уточни, че приетите изменения в основния закон са важни и са крачка напред в изпълнението на стратегията. Предстои парламентът да обсъди изменения в закони, които са продължение на промените в Конституцията, допълни председателят на Народното събрание.

Адвокатите са основен стълб в защитата на принципите на правовата държава, подчерта на срещата почетният президент на Международния адвокатски съюз Мигел Лоиназ. Не е възможно да защитаваме правата на гражданите без нашата професия да бъде независима, силна и уважавана, защото адвокатите са съдебните защитници на демократичната правова държава, отбеляза той. Гостът прояви интерес към внесения в Народното събрание законопроект за изменение в Закона за адвокатурата и посочи, че законите, създадени от държавата, трябва да осигуряват на адвокатите и на техните професионални организации свободното упражняване на тяхната професия без те да бъдат преследвани или заплашвани при изпълнение на служебните си задължения.

Председателят на Народното събрание информира госта, че през миналата година в парламента е внесен законопроект за изменение и допълнение на Закона за адвокатурата, който предстои да бъде обсъден от парламентарната комисия по правни въпроси.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини