Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева откри международната конференция „Силата на думите: мрежи, радикализация, осмиване”
14/03/2016
На насилствения екстремизъм и радикализацията на младите хора можем да се противопоставим с инструментите на образованието, културата, опознаването на другия, толерантността, взаимното зачитане на мненията в диалога. Ценностите са нещата, които дават доверие и опора в собствените сили. Това заяви председателят на парламента Цецка Цачева, която откри международната конференция „Силата на думите: мрежи, радикализация, осмиване”. Форумът се проведе по повод Международния ден на франкофонията и беше организиран от Народното събрание и Постоянната делегация на НС в Парламентарната асамблея на франкофонията.

Светът, в който живеем, става по-взаимносвързан, защото Интернет предлага неограничени възможности за споделяне на информация, креативност  и иновации, отбеляза Цецка Цачева и посочи, че над 2 млрд. души от младото поколение ежедневно използват социалните мрежи. По думите й обаче това поле на комуникация се използва от определени сили за фалшифициране на общото наследство на човечеството.

Председателят на парламента изрази удовлетворението си от сериозния интерес към дискусията и от факта, че подобни форуми се превръщат в традиция за Народното събрание. Цецка Цачева потвърди ангажираността на законодателната институция към тази инициатива.

Заместник-председателят на парламентарната Комисия по външна политика и представител на постоянната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на франкофонията Борис Станимиров отбеляза, че в глобалната карта на франкофонията България винаги е принадлежала към специфична група от държави, в които френският език се свързва с определен тип култура. Той добави, че Постоянната делегация на НС в парламентарната асамблея на франкофонията оказва своята подкрепа с цел взаимно опознаване на различни култури и солидарност. По думите му франкофонията винаги е предолявала заобикалящите я исторически предизвикателства в услуга на мира, демокрацията и на човешките права.

Заместник-министърът на външните работи Румен Александров подчерта, че насилственият екстремизъм прониква в социалните мрежи и опитва да привлича все повече млади хора.

Встъпителни слова произнесоха още посланикът на Френската република и председател на Групата на франкофонските посланици в София Ксавие Лапер дьо Кабан и директорът на бюрото за ЦИЕ на Унивеситетската агенция на франкофонията Фабиен Флори.

В дискусията участваха народни представители, български и чуждестранни университетски преподаватели, дипломати и общественици.

Сред модулите на международната конференция са „Радикализация на младежите в социалните мрежи”, „Хуморът като политическа критика – перформативност и двусмисленост” и др.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини