Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народни представители от Групата за приятелство България – Италия разговаряха с посланика на Италианската република Н. Пр. Марко Контичели
24/03/2016
Народни представители от Групата за приятелство България – Италия разговаряха с посланика на Италианската република Н. Пр. Марко Контичели. Сред обсъдените теми бяха възможностите за по-задълбочено сътрудничество в областта на туризма, културата и бизнеса.

Председателят на Групата за приятелство България – Италия в 43-ото Народно събрание Кристиан Вигенин подчерта, че страната ни цени отличните приятелски отношения с Италия, които са предпоставка за по-активен политически и дипломатически обмен. По думите му двете страни имат сходни позиции и предизвикателства в икономически и външнополитически план. Въпреки кризата през последните години, търговско-икономическите отношения с Италия са възходящи и тя е наш трети партньор по отношение на вноса и на износа, отбеляза Кристиан Вигенин. Той допълни, че италианските инвестиции създават работни места в различни региони на страната и подпомагат структурирането на българската икономика с фокус върху малките и средни предприятия.

Посланикът на Италианската република в България Н. Пр. Марко Контичели потвърди еднаквите приоритети пред двете държави. Общата картина на нашето приятелство е много положителна, но считам, че винаги може да се направи и повече, защото ако се развива България, се развива и Италия, отчете той. Според посланик Марко Контичели институциите трябва да работят  така, че България в Италия да знаят повече една за друга. Изразено бе задоволство от реализирания годишен оборот от инвестиции на италиански компании в размер на 2 млрд. евро.

По време на разговора бе потвърдено провеждането през юни на първия фестивал на италианското кино, както и инициативи, свързани с реставрирането, с еногастрономията и с формите за привличане на чужденстранни инвестиции с цел повишаване на популярността на Италия у нас.

В срещата участваха още Чинция Бруно – директор на Италианския институт за външна търговия, Луиджина Педди – директор на Италианския културен институт, Марко Монтеки – председател на Италианската търговска камара в България и директорът на Конфиндустрия България Роберто Маскали.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини