Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Необходимо е взаимодействие между държавните институции и безнеса за по-добра реализация за образованите млади българки, заяви Цецка Цачева на среща със Съвета на жените в бизнеса в България
30/03/2016
Необходимо е взаимодействие между държавните институции и безнеса за търсене на възможности за по-добра реализация за многото млади български момичета, които получават престижно образование у нас и в чужбина. Това заяви председателят на Народното събрание Цецка Цачева на среща в парламента с членове на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България. В разговора участваха и жени – народни представители.

Впечатлена съм от амбициозните цели, които си поставя Съветът на жените в бизнеса в България, но онова, което ме докосна, е стремежът ви да увличате млади дами в нелекото поприще, в което сте решили да се реализирате, посочи председателят на Народното събрание. Цецка Цачева отбеляза, че има много млади български момичета, които получават престижно образование у нас и в чужбина. Длъжници сме на тези млади хора, на които, за съжаление, не можем все още да предложим възможно най-добра реализация в България, добави тя.

Председателят на парламента подчерта, че се е запознала с работата на Съвета на жените в бизнеса в България и посочи, че форумите, които той организира, са навременни и полезни. Цецка Цачева изрази задоволство, че между ресорните парламентарни комисии и представителите на бизнеса има активен диалог. Готова съм да откликна на ваши предложения и да разговаряме по всички теми, които биха спомогнали по-видимото присъствие на жените в политиката и в бизнеса.

Председателят на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България Боряна Манолова отбеляза, че членовете на съвета следят работата и се възхищават от дейността на жените – народни представители и изрази увереност, че те допринасят много за работата на всички парламентарни комисии. Тя запозна народните представители с дейността на организацията и подчерта, че сред основните й инициативи са Лидерска академия за млади дами на средни мениджърски позиции и стажантска програма, която подпомага младежи да намерят първото си работно място. През 2015 г. повече от 2000 стажанти са преминали през нашите компании, като 20 на сто от тях са останали на работа, надяваме се през 2016 г. те да бъдат повече, посочи Боряна Манолова.

Народните представители бяха поканени да участват в предстоящата международна конференция „Глобален форум на жените-лидери” през май в София. Подзаглавието на форума е „Да вдъхновим следващите поколения”, тъй като виждаме, че това е нашата роля и мисия, посочи Боряна Манолова. По думите й България е много добър пример за това как се развиват жените без да има въведени квоти и доказателство за това са дамите в политиката и бизнеса.

На срещата с гостите председателят на ПГ на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов отбеляза, че въпреки различията между представителите на различните политически сили, жените от бизнеса могат да дадат тон и да бъде забравено противопоставянето. Той предложи да бъде обсъдена възможността българските депутати в Европейския парламент от всички политически сили да организират посещение на бизнесдами от Съвета на жените в бизнеса в Брюксел.

Председателят на Управителния съвет на Съвета на жените в бизнеса в България Боряна Манолова връчи решение на Управителния съвет на организацията, с което председателят на Народното събрание Цецка Цачева става почетен член на Съвета на жените в бизнеса в България.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини