Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Регионалното сътрудничество, енергийната и транспортната свързаност и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани бяха сред темите, обсъдени от председателя на парламента Цецка Цачева с хърватския президент
31/03/2016
Развитието на регионалното сътрудничество, подобряването на енергийната и транспортната свързаност и евроатлантическата интеграция на страните от Западните Балкани бяха сред основните теми, които обсъди председателят на Народното събрание Цецка Цачева с президента на Хърватия Колинда Грабар Китарович. Хърватският президент е на тридневно официално посещение в България.

Председателят на Народното събрание подчерта, че регионалното сътрудничество е основен приоритет за българския парламент и добави, че в това отношение изключително важно е партньорството в рамките на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ) като водещ политически формат за регионалното сътрудничество и платформа за евроатлантическа интеграция на страните от Западните Балкани. Цецка Цачева отбеляза, че кандидатурата на София за домакин на постоянния секретариат на Парламентарната асамблея на ПСЮИЕ е подходяща, защото столицата ни има натрупан опит, страната ни е член на ЕС и НАТО, има добри контакти с Европейския парламент, както и възможност за по-тясно сътрудничество с комисията по външна политика на ЕП.

Президентът на Република Хърватия Колинда Грабар Китарович подчерта, че международното парламентарно сътрудничество трябва да укрепва, защото то е сред измерителите на съвременната демокрация. Тя отбеляза, че между Хърватия и България има отлични двустранни отношения, които трябва да допринесат за засилване на контактите между гражданите на двете страни и за увеличаване на търговско-икономическия обмен. Като основен регионален приоритет хърватският президент посочи развитието на регионалното сътрудничество и подобряването на транспортната и на енергийната свързаност в региона.

Председателят на парламента изрази удовлетворение от сътрудничеството между парламентите на България и Хърватия и посочи, че то се осъществява чрез групите за приятелство, парламентарните комисии и участието на депутати от двете страни в международни асамблеи. Ценим високо Хърватия като партньор в регионални и международни организации, смятаме, че сме демонстрирали общи позиции на основата на идентични външнополитически приоритети, подчерта Цецка Цачева.

На срещата беше споделено общото виждане, че в този момент е нужна обща европейска политика и солидарност, защото не е по силите на която и да е държава да се справи с бежанската криза.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини