Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Народните представители приеха на първо четене промени в Кодекса за застраховането
15/12/2016

Народните представители приеха на първо четене промени в Кодекса за застраховането. Те предвиждат възможност водачи на сезонни моторни превозни средства да сключват застраховка "Гражданска отговорност" за по-малко от 12 месеца, но за не по-малко от 30 дни.

Измененията засягат водачи на мотоциклети, мотопеди, каравани, кемпери и други сезонни МПС, които сега трябва да сключват годишна гражданска застраховка.

Парламентът прие на второ четене новия Закон за противодействие на тероризма. Депутатите разписаха правилата за провеждане на антитерористична операция и при какви условия се въвежда извънредно положение. В зоната на антитерористичната операция ще могат да се ограничават отделни права на гражданите чрез прилагане на мерки и временни ограничения. Средствата за масово осведомяване при поискване от ръководителя на операцията ще трябва да предават незабавно и без изменение информация, необходима за осведомяването на обществеността. Информацията, която ще се разпространява чрез средствата за масово осведомяване по време на антитерористична операция, не трябва да съдържа данни, разкриващи специални техники и тактики на операцията, самоличността на лицата, участващи в операцията, както и други данни, които могат да попречат на провеждането на операцията или да застрашат живота и здравето на хората и на лицата, които подпомагат извършването на операцията.

С текстове от преходните и заключителните разпоредби се приеха промени в няколко други закона. В Закона за ДАНС беше записано, че органите на агенцията ще могат да задържат лица. Разписани са случаите, при които може да става това. Депутатът от Реформаторския блок Атанас Атанасов възрази срещу новите разпоредби и заяви, че е необяснимо защо ДАНС получава полицейски правомощия.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини