Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Ловеч винаги е бил територия на свободния творчески дух и на българщината, заяви Димитър Главчев на тържествената церемония за връчване на наградите „Ловешки меч“ 2017 г.
24/05/2017
Ловеч винаги е бил територия на свободния творчески дух и на българщината, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев на тържествената церемония за връчване на наградите „Ловешки меч“ 2017 г.

Днес честваме най-българския празник – 24 май и почитаме делото на първоучителите Светите братя Кирил и Методий – покровители на Ловеч, подчерта Димитър Главчев. Те не само ни дадоха писменост, но и нова християнска книжовна култура, те наредиха българите сред образованите народи и откриха пред нас широки хоризонти, отбеляза още председателят на парламента.

Вярвам, че в сърцата си младите хора изпитват дълбока признателност към Светите братя Кирил и Методий, че хранят искрена любов към родния език, литература и култура и стремеж към знание, заяви председателят на Народното събрание.

Димитър Главчев подчерта, че Ловеч има богато минало и може да се гордее със забележително културно-историческо наследство. Тук в манастира „Света Богородица” са се писали и преписвали книги, тук е преподавал Петко Славейков, по този калдъръм е стъпвал Левски, тук е градил мост Колю Фичето, посочи той.

Председателят на Народното събрание отбеляза, че наградата „Ловешки меч” е част от съвременните културни традиции. Той поздрави общината за това, че стимулира изявите на творци и дейци в сферата на изкуството и културата и пожела на всички номинирани здраве и още много творчески успехи.

Ежегодната персонална награда получи младият талантлив музикант и композитор Камен Николов за постигнати високи творчески постижения. По време на церемонията Александър Христов изълни песента „Добре дошли в Ловеч“, чийто автор е Камен Николов. 
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини