Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Априлското въстание е дело на народ, узрял да бъде свободен и извоювал това право с героизма и саможертвата си, заяви председателят на парламента Димитър Главчев в Тетевен
25/05/2017

Априлското въстание е дело на народ, узрял да бъде свободен и извоювал с героизма и саможертвата си това право. Това заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев в словото си на тържествената заря-проверка, посветена на 141-та годишнина от Априлското въстание и гибелта на Георги Бенковски в Тетевен.

Макар и неуспяло, завършило с десетки хиляди жертви, Априлското въстание има важна политическа роля, защото предопределя и подготвя Освобождението на България, подчерта Димитър Главчев.

Председателят на парламента отбеляза, че всеки народ излъчва и личностите, олицетворяващи духа на епохата, общите въжделения, излъчва своите апостоли. Днес почитаме паметта на водача на Априлското въстание – Георги Бенковски, който е избран от първите български депутати от събранието в Оборище да насочва оперативно хода на въстанието, посочи Димитър Главчев. С младостта и енергията си Бенковски е носител на надеждата, че свободата е възможна, подчерта председателят на парламента и добави, че с излъчваното достойнство и гордост, непокорство и сила водачът на въстанието е вдъхнал самочувствие и дързост на народа.

В националното ни съзнание Георги Бенковски има отредено място на водач, революционер и апостол, заяви председателят на Народното събрание. Той отбеляза, че „хвърковатата чета” на Бенковски се превръща в символ на Априлската епопея и че почитайки водача на въстанието, ние прекланяме глави пред неговото дело, но и пред това на неговите съмишленици, които са го последвали, за да напишат най-славната и страшна страница от нашата възрожденска история.

На тържествената заря-проверка по повод 141-та годишнина от Априлското въстание и гибелта на Георги Бенковски присъстваха народни представители, кметовете на Тетевен и Ловеч Мадлена Бояджиева и Корнелия Маринова, представители на местната власт, жители и гости на Тетевен. Председателят на парламента прие рапорта на командващия зарята и поздрави войниците от представителните роти.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини