Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Делегация от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, водена от председателя Кристиан Вигенин, участва в 57-то пленарно заседание на Конференцията на комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите-членки на ЕС и кандидатстващите за членство
29/05/2017

Делегация от Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, водена от председателя Кристиан Вигенин, участва в 57-то пленарно заседание на Конференцията на комисиите по европейските въпроси към парламентите на държавите-членки на ЕС и кандидатстващите за членство. Форумът се провежда от 28 до 30 май 2017 г. в Малта.

Сред темите, разглеждани днес, са равносметка на постигнатото по време на Малтийското председателство, ролята на националните парламенти за бъдещето на ЕС, последствията от референдума във Великобритания, както и развитието на устойчива интегрирана морска политика на ЕС.

По време на дебатите за Брекзит Кристиан Вигенин заяви, че единството на ЕС в процеса на преговорите е ключово за постигането на справедливо и балансирано споразумение, отчитащо интересите на всички държави-членки. Той изрази подкрепа за защита на правата на гражданите в пълния им обхват, гарантиран от правото на ЕС, и посочи, че България очаква Обединеното кралство да изпълни всички свои ангажименти, включително по изпълнението на Многогодишната финансова рамка на ЕС за периода 2014-2020. "Предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС е зона на сътрудничество и споделена отговорност между основните политически сили у нас. Аз и моите колеги очакваме с готовност да ви посрещнем в София догодина", отбеляза още Кристиан Вигенин.

Българската делегация включва представители на всички парламентарни групи – заместник-председателите на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Ивелина Василева и Петър Петров и членовете на комисията Имрен Мехмедова и Полина Цанкова-Христова.

КОСАК е  важен форум за дискусия по актуалните теми от европейския дневен ред между представители на националните парламенти, Европейския парламент и Европейската комисия. Домакин на форума е държавата – ротационен председател на Съвета на Европейския съюз.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини