Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят парламента Димитър Главчев и народни представители участваха на връх „Околчица” във всенародното поклонение по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
02/06/2017

Председателят на Народното събрание Димитър Главчев и народни представители участваха на връх „Околчица” във всенародното поклонение по повод Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България. Председателят на парламента се включи и в традиционния поход “По стъпките на Ботевата чета“ до върха.

Длъжни сме да помним най-важното, което Христо Ботев ни каза – да бъдем свободни и преди всичко – човеци, заяви Димитър Главчев в словото си пред събралите се на „Околчица“. Председателят на Народното събрание отбеляза, че много млади хора са дошли днес във Врачанския Балкан, където земята е напоена с кръвта на Ботев и неговите четници, за да отдадат заслужена почит към делото на революционера. Убеден съм, че вие ще пренесете през времето спомена за войводата и неговите четници, чрез вас стъпките му ще отекват из друмищата на България, чрез вас ще продължат да звучат стиховете на Ботев, близки и родни, обърна се Димитър Главчев към присъстващите.

За пореден път на това най-високо място сме се събрали българи от различни области на страната, за да заявим, че не сме забравили Ботев, неговата любов към народа, неговата борба и саможертва, заяви председателят на парламента. Събрали сме се, за да поднесем единствената мечтана от него награда - "да каже нявга народът - умря сиромаха за правда, за правда и за свобода", посочи той и добави: „Вашата почит, вашето преклонение са доказателството, че саможертвата си е струвала!”.

Димитър Главчев подчерта, че трябва да се отдаде заслуженото и на тези, които са съхранили спомена за подвига на Ботев и са ни го предали. Това, на първо място, са врачани, които още от Освобождението започват да честват Ботев, а година след идването на свободата те събират пари за паметник на Левски в София и заявяват, че имат намерение да строят паметник на Ботев във Враца, посочи председателят на парламента. Едва след тях се нареждат първият изследовател и биограф на Ботев Захари Стоянов, патриархът на българската литература Иван Вазов, проф. Александър Балабанов, проф. Боян Пенев и още много учени, изследователи и преди всичко – патриоти, добави той.

За различните поколения българи, независимо от времето, социалното положение или географско местонахождение, Христо Ботев е националният герой, събрал в себе си пламенност с творчески гений, младост със саможертва, поезия с борба, подчерта Димитър Главчев. Според него революционерът е идеалът за българин – горд и красив, борец по темперамент, поет по душа.

Председателят на Народното събрание поднесе цветя на паметника на връх „Околчица”. Отслужен беше молебен от Врачанския Митрополит Григорий.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет





    Последни новини