Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
„История славянобългарска” е призив да поискаме отново да бъдем на висотата на дедите ни и наред с другите народи, заяви председателят на парламента Димитър Главчев. Заедно с народни представители той участва в тържественото честване в Банско, посветено на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на „История славянобългарска”...
19/06/2017
„История славянобългарска” е призив да поискаме отново да бъдем на висотата на дедите ни и наред с другите народи. Дълбок поклон пред първия наш будител, призовал ни да знаем своя род и език и да се гордеем, че сме българи, заяви председателят на Народното събрание Димитър Главчев. Заедно с народни представители той участва в тържественото честване в Банско, посветено на 295 години от рождението на Паисий Хилендарски и 255 години от написването на „История славянобългарска”.

Едва ли има друга книга, изиграла такава роля за самоосъзнаването ни, за изграждане на националното ни достойнство и самочувствие, отбеляза Димитър Главчев. Той посочи, че „История славянобългарска” е обръщение към всички българи – и към тези, които обичат своя род, отечество и език, и към другите, които са се отдалечили от корените си.

Тази книжка е преписвана и съхранявана като ценна реликва, подчерта председателят на Народното събрание. В нея пробуждащият се български народ е намирал основанието си за гордост и самочувствие, но и за оптимизъм, отбеляза той и добави, че от нейните страници с полемична страст Паисий убеждава, че дедите ни са били славни и прочути по цялата земя, че са се отличавали с доблест и сила.

Много усилия полага Паисий, за да събере историята на българите, но го прави, воден от своя дълг към народа, заяви Димитър Главчев. Той посочи, че първият възрожденец е определил ценностите на цялата епоха -любов към род и Родина, нравствена чистота и себеотрицание, стремеж към образование и знание, вяра в собствените сили за напредък и самостоятелно развитие. Книгата си Паисий пише „за полза на българския род“ и това е най-висшият критерий за оценка на всяко начинание и дело, който той ни завеща.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

    Последни новини