Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Ръководителят на българската делегация в ПАЧИС Петър Кънев беше избран за заместник-председател на организацията
06/07/2017
Ръководителят на българската делегация в Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) Петър Кънев беше избран за заместник-председател на организацията. Това стана по време на 49-тата Генерална асамблея на ПАЧИС в Истанбул.

Основната тема на форума беше „Ролята на парламентите за гарантиране на сигурността и мира в Черноморския регион”. В него участваха също заместник-ръководителят на делегацията Павел Христов и председателят на Икономическия комитет на ПАЧИС Красимир Велчев.

В изказването си по основната тема на Генералната асамблея Петър Кънев отбеляза, че политическата ситуация в Черноморския регион в последните години се е изменила и са се появили опасности с трансграничен характер. В този контекст все по-голямо значение придобива безопасността на региона и неговата роля за инвестициите, търговията и маршрутите за доставки, подчерта той. Петър Кънев допълни, че България разглежда Черноморското икономическо сътрудничество като неотменима част от европейското и отдава голямо значение на Източното партньорство, Черноморската синергия и Стратегията на ЕС за Черно море.

България ще поеме ротационното председателство на Съвета на ЕС в началото на 2018 г. и ще отдели сериозно внимание на сътрудничеството в Черноморския регион в областта на сигурността, туризма и сближаването, подчерта ръководителят на българската делегация в ПАЧИС. Смятаме, че общите теми и съвместните идеи ни дават достатъчно възможности за взаимодействие в областите на свързаността, енергийната ефективност, инвестициите, транспорта, стабилността и безопасността, добави той.

Сега повече от всякога, нашият регион се нуждае от обединени усилия, съвместни действия и взаимно разбиране, доверие и мъдрост, които да гарантират правовия ред, демократичните ценности и мира, необходими за икономическия напредък и устойчиво развитие, заяви Петър Кънев пред участниците в Генералната асамблея.

49-тата Генерална асамблея на ПАЧИС в Истанбул беше открита и ръководена от председателя на Великото национално събрание на Турция и ротационен председател на Асамблеята Исмаил Кахраман.

По време на форума бяха приети три препоръки по въпросите на развитието на нови и възобновяеми енергийни източници, укрепване на правовата рамка за икономически растеж и социална интеграция и гарантиране на устойчиво здравеопазване в страните-членки на Черноморското икономическо сътрудничество. Проектът на резолюция за развитието на нови и възобновяеми енергийни източници беше представен от председателя на Икономическия комитет на ПАЧИС Красимир Велчев.

В ПАЧИС членуват 12 страни - Азербайджан , Албания, Армения, България, Грузия, Гърция, Република Молдова, Румъния, Руската федерация, Сърбия и Черна гора, Турция и Украйна.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини