Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Предизвикателствата пред ЕС, българското председателство, сигурността и възможностите за инвестиции бяха сред темите, които обсъдиха депутатите от комисиите по икономическа политика, по отбрана и по европейски въпроси със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен
21/07/2017

Предизвикателствата пред Европейския съюз, българското председателство, сигурността и възможностите за инвестиции бяха сред темите, които обсъдиха депутатите от комисиите по икономическа политика, по отбрана и по европейски въпроси със заместник-председателя на Европейската комисия Юрки Катайнен. Еврокомисарят, който отговаря по въпросите за работните места, растежа, инвестициите и конкурентоспособността, е на двудневно посещение в България.

Националните парламенти имат изключително важна роля за промяна на отношението на гражданите към Обединена Европа и за това – институциите да работят по-добре, отбеляза председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин. Той изрази надежда ползотворният обмен на ценни идеи, оценки и мнения между Народното събрание и представители на ЕК да продължи и занапред.

Заместник-председателят на Европейската комисия Юрки Катайнен обясни, че визитата е част от опита да се убедят националните парламенти да припознаят всички европейски идеи и проекти. Той посочи, че всички законодателни институции трябва да бъдат включени в дебата, който формира политиките на Европейския съюз. Трябва да ускорим този процес и да съхраним ценности като демокрацията, върховенството на закона и интеграцията, допълни Юрки Катайнен.

В рамките на дискусията председателят на Комисията по отбрана ген. Константин Попов отбеляза, че страната ни се намира в специфична ситуация и сред приоритетите й по време на председателството на Съвета на EС са активно подпомагане на инициативите по глобалната стратегия на Европейския съюз, укрепване на сигурността на Западните Балкани, задълбочаване на сътрудничеството с НАТО, подкрепа на развитието на военните способности на ЕС. Когато пред себе си имаш предизвикателства, търсиш добри партньори и ставаш по-силен, добави той и постави въпроса за това как дребният и средният бизнес ще бъде стимулиран да допринася за развитието на отбранителните системи в държави като България.

Заместник-председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Даниела Савеклиева подчерта, че България в рамките на председателството на Съвета на ЕС ще работи по обща стратегия за индустриална политика на ЕС. За нас е важно засилването на конкурентноспособността, благоприятната бизнессреда, както и това да бъде улеснен достъпът до нови пазари и европейско финансиране, заяви тя.

По отношение на българското председателство Катайнен отбеляза, че то и могло да е много важен фактор за гладки преговори и за постигане на яснота какво да се прави в бъдеще, заяви още той.

На въпрос за идеята за Европа на няколко скорости Юрки Катайнен подчерта, че европейската общност няма намерение да дели страните на първа и втора класа. Разбираме различните скорости така – ако някои държави искат да се развиват по-бързо, трябва да им бъде позволено, завърши той.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини