Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Димитър Главчев се срещна с монасите от Света Гора, които донесоха в България мощи на свети Пантелеймон
28/07/2017
Председателят на Народното събрание Димитър Главчев се срещна на 28 юли 2017 г. с архимандрит Евлогий – игумен на светогорския манастир „Св. Пантелеймон” и монаси от Света Гора. Духовниците донесоха в България мощи на свети Пантелеймон – един от най-почитаните светци в православния свят, както и копие на чудотворната икона на светеца, която се съхранява в манастира „Ксенофонт” на Света Гора.

Голяма чест и удоволствие е за мен да ви посрещна в българския парламент, отбеляза председателят на Народното събрание. Димитър Главчев изрази увереност, че светините, които монасите са донесли, ще изпълнят с духовна сила всички миряни в България. Той подчерта, че православната вяра и църквата са помогнали през вековете да се съхрани българската нация и държава.

Игуменът на манастира „Св. Пантелеймон” архимандрит Евлогий припомни, че мощите на свети Панталеймон пристигат в България по молба на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит с решение на Манастирския събор на „Св. Пантелеймон” и с благословението на Негово Светейшество Вселенския патриарх Вартоломей. Светините се пренасят в периода на Шипченската епопея, когато се поставя началото на честванията по повод 140-годишнината от Освобождението на България, посочи той. Това е и израз на братската любов към православния български народ, добави архимандрит Евлогий.

Председателят на парламента подари на гостите почетен плакет на Народното събрание с лика на председателя на Учредителното събрание – екзарх Антим І. По думите му избирането на духовник за председател е доказателство за упованието и силата на православната вяра в България.

Копие на чудотворната икона на свети Пантелеймон подариха монасите на председателя на парламента.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини