Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Димитър Главчев и народни представители участваха в тържествената заря-проверка по случай 140 години от боевете при Стара Загора
30/07/2017
Председателят на парламента Димитър Главчев и народни представители участваха в тържествената заря-проверка по случай 140 години от боевете при Стара Загора. Председателят на Народното събрание прие почетния строй на представителните роти от Втора механизирана тунджанска бригада и произнесе слово по повод годишнината. На честването присъстваха вицепрезидентът Илияна Йонова, заместник министър-председателят Валери Симеонов, стотици граждани и гости на Стара Загора.

В словото си Димитър Главчев отбеляза, че в първата голяма битка на Руско-турската война – тази при Стара Загора, 3 500 български опълченци и малцина руски воини храбро се сражават с 16-хилядна армия и след ожесточени боеве защитниците на града са принудени да отстъпят от позиците си, но спасяват бойния си флаг – знамето на Трета дружина – Самарското, и то се превръща в национална светиня. Това знаме, носител на ордена „За храброст” Първа степен, напоено с кръвта на тези, които са го защитавали с цената на живота си при Стара Загора, Шипка и Шейново, за нас – българите, е символ на героизъм, доблест и мъжеството, подчерта председателят на парламента. Той припомни и оценката на командира на опълченците – ген. Столетов, който в рапорта си до началника на щаба на Руската дунавска армия пише: „В боя при Стара Загора българите показаха, че могат да се сражават и умират като герои”.

Днес, заедно с преклонението пред подвига на защитниците, свеждаме глави и пред паметта на хилядите жестоко избити невинни граждани, пред мъченичеството на осиротелите и прокудените, отбеляза председателят на Народното събрание. По думите му тържествата по повод 140 години от боевете за Стара Загора показват, че жителите на града помнят и тачат героизма на опълченците и грижливо съхраняват спомена за делата на предците си и така възпитават в децата и младите хора самочувствие и национална гордост.

Днес Българската армия е наследник на онези опълченски дружини, сражавали се самоотвержено в боя за Стара Загора, бранили до смърт града, своето знаме, Родината и свободата си, посочи Димитър Главчев. Той изрази увереност, че и занапред с достойнство и мъжество бойците ще изпълняват своя дълг, ще повишават авторитета на Българската армия и престижа на военната професия.

Председателят на Народното събрание присъства на тържествения концерт на Държавна опера – Стара Загора на Античния форум "Августа Траяна", чиято първа част дирижира Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини