Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Дипломатическите връзки между България и Канада, процесите в Европейския съюз и Брекзит, бяха сред темите на срещата на народни представители от комисиите по външна политика, по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и по икономическа политика и туризъм с делегация на Канадско-европейската парламентарна асоциация
04/10/2017
Дипломатическите връзки между България и Канада, процесите в Европейския съюз и Брекзит, бяха сред темите на срещата на народни представители от комисиите по външна политика, по европейските въпроси и контрол на европейските фондове и по икономическа политика и туризъм с делегация на Канадско-европейската парламентарна асоциация.

Чуждестранните гости отчетоха като необходимо укрепването на отношенията между България и Канада с цел повече инвестиции и премахване на финансовите бариери.

Взаимоотношенията между нашите страни имат дълга история с позитивен политически диалог, подчерта председателят на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове Кристиан Вигенин и допълни, че основният фокус в работата на Народното събрание е парламентарното измерение на Българското председателство на Съвета на ЕС. Той коментира и вече обявените приоритети на председателството, част от които е интеграцията на Западните Балкани. Кристиан Вигенин отбеляза, че страните в региона трябва да бъдат подпомогнати в усилията си за пълноправно членство в Обединена Европа. По думите му това ще допринесе за мира, сигурността и стабилността не само на Балканите, но и на Стария континент.

Народният представител Христо Гаджев обясни, че с присъединяването си към ЕС България увеличи търговския и икономическия си растеж, като това е стимул и за останалите страни от региона.

Председателят на Комисията по икономическа политика и туризъм Петър Кънев определи стокообмена между двете държави като пренебрежително малък. По думите му в рамките на един спокоен дебат ще бъдат преодолени различията по ратификацията на спогодбата, а тя от своя страна ще спомогне и за стимулирането на българо-канадските икономически отношения.

Българските парламентаристи споделиха очакванията си, че процесът по либерализация на визовия режим ще бъде финализиран до края на годината. Според тях това ще даде много нови възможности за сътрудничество и устойчиви контакти между българските и канадските граждани.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини