Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентарна делегация, водена от Джема Грозданова, участва в редовната сесия на ПАСЕ в Страсбург
11/10/2017

Парламентарната делегация на Народното събрание в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа (ПАСЕ), водена от Джема Грозданова, участва в редовната сесия на Асамблеята в Страсбург. На форума бяха обсъдени новият образователен закон на Украйна, който разглежда възможностите на националните малцинства да се обучават на майчин език, както и докладът за свикване на четвъртата среща на високо равнище на Съвета на Европа. Инициативата за тази среща беше на българското председателство на Комитета на министрите, потвърдена с единодушното приемане на Софийската декларация през ноември 2015 г.

По време на дебатите в комисии беше отбелязано, че украинските власти следва да отчетат и надлежно да отразят евентуалните експертни препоръки на Венецианската комисия в хода на прилагане на закона, включително при изготвянето на подзаконовите актове.

"България следва да има водеща роля в организацията на срещата на най-високо равнище, която да препотвърди европейското единство и да защити и подпомогне демократичната сигурност. Да предложим теми за дискусия и да дадем посоката за бъдещето на Европа. В доклада, приет днес, ясно е подчертан българският принос в големия дебат за европейското единство и сътрудничество. Това ще бъде наша цел и по време на Председателството на Съвета на ЕС – да търсим баланс и съгласие между държавите членки", заяви Джема Грозданова пред Асамблеята. Тя подчерта, че е нужна ясна българска позиция по сценариите за развитие на ЕС. След речта на Юнкер за състоянието на Съюза няма сигурност в общата позиция и затова България трябва да изработи такава до началото на Председателството, отбеляза Джема Грозданова. По думите й мотото на Председателството "Съединението прави силата" ясно показва посоката, в която България ще работи, защитавайки политиките на ЕС.

Асамблеята разгледа и доклад за състоянието на върховенството на закона, в който се препоръчва на България да продължи правосъдната реформа и да създаде агенция по антикорупция.

В делегацията на Народното събрание са членовете на ПАСЕ Милена Дамянова, Валери Жаблянов, Хамид Хамид, Николай Александров и Пламен Христов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини