Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Постигнатото в областта на детското здравеопазване се дължи на професионализма и всеотдайността на всички, работещи в системата, заяви Даниела Дариткова на кръгла маса в парламента
19/10/2017
Постигнатото в областта на детското здравеопазване се дължи на професионализма и всеотдайността на всички, работещи в системата, заяви председателят на Комисията по здравеопазването д-р Даниела Дариткова на кръгла маса „Проблеми на детското здравеопазване в Република България”. Форумът, който е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването, беше организиран от Българската педиатрична асоциация.

Даниела Дариткова поздрави присъстващите медици с Деня на българския лекар и изрази надежда днес те да очертаят проблемите в детското здравеопазване и да потърсят решения за отстраняването им. Грижата за децата трябва да съответства на най-добрите европейски и световни тенденции, подчерта тя.

Заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова запозна участниците във форума с изпълнението на Националната програма за подобряване на майчиното и детско здраве 2014-2020 г. Тя посочи, че в страната са открити 31 здравно-консултативни центъра, в които се осигуряват консултации на бременни преди и след раждането, както и на деца с увреждания. В рамките на програмата се финансират генетични лаборатории за оценка на риска от раждане на дете с аномалии, уточни заместник-министърът на здравеопазването.

Светлана Йорданова информира участниците и гостите в кръглата маса за нагласите и информираността на населението за ваксинопрофилактиката и съобщи, че се изготвя карта на заболеваемостта по групи за отделните региони от страната.

Трябва да се обмисли създаването на структура, управляваща политиките в сферата на майчиното и детско здравеопазване в Министерството на здравеопазването, каза проф. Владимир Пилософ, председател на Българската педиатрична асоциация.

Участниците в дискусията обсъдиха проблемите с недостига на педиатри и на специалисти по здравни грижи, липсата на задължително продължаващо медицинско обучение и други въпроси, свързани с детското здравеопазване в България. От Българската педиатрична асоциация бяха представени предложения за финансирането на дейностите и услугите в детското здравеопазване.

В кръглата маса участваха заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер, народни представители, д-р Скендер Сила от Световната здравна организация, представители на държавните институции, на съсловни професионални и пациентски организации, водещи специалисти и експерти.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

 Обявление за провеждане на процедура за подбор на кандидати за член на Европейския комитет за предотвратяване на изтезанията и нечовешкото или унизително отнасяне или наказание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

Избор на генерален директор на Българската телеграфна агенция

    Последни новини