Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Приоритетите на предстоящото Българско председателство на ЕС представи председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова пред депутатите от Комисията по отбрана и външни работи на Гърция
31/10/2017
Приоритетите на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз представи председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова пред депутатите от Комисията по отбрана и външни работи на гръцкия парламент. Делегация на Комисията по външна политика, водена от нейния председател, е на двудневно посещение в Гърция по покана на председателя на Комисията по отбрана и външни работи Костас Дузинас.

Ускоряването на процеса за присъединяването на страните от Западните Балкани към ЕС, сигурността и миграцията, кохезионната политика, Дунавската стратегия и сътрудничеството в Черноморския регион, ще бъдат водещи теми по време на нашето председателство, посочи Джема Грозданова. Тя подчерта, че приоритетите на Българското председателство кореспондират с тези на Австрия и Румъния, които ще бъдат начело на Съвета на ЕС след България. Въпросите за Брекзит и многогодишната финансова рамка също ще стоят на преден план по време на Българското председателство, допълни председателят на Комисията по външна политика.

Председателят на Комисията по отбрана и външни работи на гръцкия парламент Костас Дузинас заяви, че Българското председателство на Съвета на ЕС представлява уникална възможност да бъдат чути страните от Балканския регион. Той заяви готовност Гърция да сподели своя опит относно провеждането на председателството.

В рамките на визитата българските парламентаристи разговаряха с членове на Групата за приятелство Гърция - България, както и с представители на Комисията по европейски въпроси. В срещата участва и председателят на гръцкия парламент Николаос Вуцис, който заяви, че Българското председателство не трябва да се формализира, а да изведе на преден план Балканския регион, както и проблемите на задълбочаващото се социалното неравенство в Европа. Той благодари за положените усилия за все по-интензивни връзки между държавните институции, бизнеса и гражданите на двете страни.

В българската делегация бяха народните представители Валери Жаблянов, Даниела Савеклиева, Хамид Хамид и Петър Витанов.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

    Последни новини