Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Развитието и задълбочаването на отношенията между България и Китай в сферите на инфраструктурата, науката, технологиите, културата и туризма обсъдиха председателят на парламента Цвета Караянчева и заместник-председателят на Китайската народна политическа консултативна конференция
07/12/2017

Развитието и задълбочаването на отношенията между България и Китай в сферите на инфраструктурата, науката, технологиите, културата и туризма обсъдиха председателят на парламента Цвета Караянчева и заместник-председателят на Китайската народна политическа консултативна конференция Чен Юан. Гостът е начело на делегация на Китайската народна политическа консултативна конференция, която е на посещение у нас.

Има голям потенциал за развитие на отношенията между България и Китай и той трябва да бъде оползотворен, заяви на срещата  Цвета Караянчева. За България страната ви е първостепенен партньор в Азия, отбеляза тя и допълни, че има неизползван потенциал за сътрудничество в сферите на инфраструктурата, науката, технологиите, културата и туризма. Тя уточни, че се полагат усилия да бъде облекчена процедурата за предоставяне на визи на китайски граждани, които желаят да посетят България като туристи.

Подкрепяме и активно участваме в инициативите на Китай  „Един пояс, един път” и „16+1” за сътрудничество между Китай и страните от Централна и Източна Европа, посочи председателят на българския парламент и уточни, че България с удоволствие ще бъде домакин на срещата на „16+1” през следващата година. Цвета Караянчева отбеляза, че една от целите на предстоящото Българско председателство на Съвета на ЕС е вниманието на страните-членки да бъде фокусирано към държавите от тази част на Европа.

За Китай приоритет е развитието на сътрудничеството с държавите от Централна и Източна Европа, подчерта заместник-председателят на Китайската народна политическа консултативна конференция Чен Юан. Разчитаме на България и очакваме нейната помощ за това, както и за още по-успешното сътрудничество между Китай и ЕС, отбеляза той.

Желанието на Китай е двустранният диалог с България да бъде още по-активен в сферите на икономиката, културата, образованието и науката, защото той е в интерес на двата приятелски народа, заяви Чен Юан. Той подчерта, че Китай оценява усилията, положени от България, за улесняване на китайските туристи, които искат на посетят страната.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини