Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Двустранното парламентарно сътрудничество, партньорството в НАТО и българската подкрепа за европейската перспектива на Черна гора обсъдиха народни представители от Комисията по външна политика на Народното събрание с колегите си от Скупщината на Черна гора
06/03/2018
Делегация на Комисията по външна политика на Народното събрание, водена от нейния председател Джема Грозданова, е на посещение в Черна гора по покана на председателя на Комисията по международни отношения и емиграция на Скупщината на Черна гора Андрия Николич. Българската делегация беше приета от президента на страната Филип Вуянович.

„България ще продължи с реални действия да подкрепя страните от Западните Балкани и конкретно Черна гора в стремежа й към пълноправно членство в ЕС. На парламентарно ниво това вече беше потвърдено и с приетото с консенсус от националните парламенти на държавите-членки на ЕС Изявление на ръководителите на делегации от 17 февруари т.г. на Интерпарламентарната конференция за Общата външна политика и политика на сигурност и Общата политика за сигурност и отбрана, проведена в София“, подчерта Джема Грозданова. Участниците в срещата с президента Вуянович изразиха съгласие, че от първостепенно значение за региона остава европейската перспектива за Западните Балкани, при отчитане на индивидуалния напредък на всяка страна. От изключителна важност както за Черна гора, така и за региона е, че в рамките на председателството на Съвета на ЕС България успява да даде нов тласък в процеса на европейската интеграция на страните от Западните Балкани, беше отбелязано по време на разговора.

По-рано днес българските народни представители имаха срещи с председателя на Скупщината на Черна гора Иван Брайович, с Комисията по международни отношения и емиграция, с Комисията по европейска интеграция, с Комисията по сигурност и отбрана и с групата за приятелство на парламента на Черна гора.

На срещите беше обсъдена амбицията на Черна гора да отвори всички преговорни глави до края на председателството на Съвета на ЕС на триото Естония, България и Австрия и да започне процес на затварянето им до края на мандата на Европейската комисия през 2019 г. Черногорските парламентаристи изразиха благодарност към българския парламент за последователната му подкрепа за евроатлантическата интеграция на страната им.

„Реформите за утвърждаване на върховенството на закона, добросъседските отношения между страните от Западните Балкани ще допринесат за устойчивостта, сигурността и просперитета на европейския континент. Основен остава приносът на Черна гора към регионалната и международната сигурност”, посочи председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова. В процеса на развитието на двустранните отношения България е готова да сподели своя опит в преговорния процес на Черна гора с ЕС, включително с парламентарна експертиза, подчерта тя.

В областта на регионалното сътрудничество бяха обсъдени измеренията на енергийната, транспортната и дигиталната свързаност. В двустранен план беше изразено задоволство от активизирането на отношенията и на политическия диалог между България и Черна гора на всички нива.

В състава на българската делегация са народните представители Полина Христова, Димитър Главчев и Петър Витанов.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини