Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители участваха във възпоменателното честване на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи
09/03/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева и народни представители участваха във възпоменателното честване на 75-ата годишнина от спасяването на българските евреи и почитане на паметта на 11 343 жертви от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и гр. Пирот.

Домакини на церемонията, състояла се пред „Паметника на спасението“ до Народното събрание,  бяха Столична община и Организацията на евреите в България "Шалом".

Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви пред журналисти, че с днешната церемония отбелязваме 75 години от спасяването на българските евреи, когато и парламентаристи, и българската църква, и цялата българска общност, са се вдигнали като един, за да запазят своите сънародници. Този акт е достоен за уважение и преклонение, подчерта тя.

В честването участва делегация от Израел, в която влизат представители на всички големи огранизации и обединения на българските евреи. Почетният председател на делегацията Хари Зеслер заяви, че българските евреи са били част от българския народ и затова той се е вдигнал като един в тяхна защита. И днес се чувстваме така и правим всичко възможно да помогнем на България, да бъдем във връзка с нея и това ще продължи, подчерта Хари Зеслер.

Председателят на Организацията на евреите в България „Шалом“ д-р Александър Оскар посочи, че сред спасителите на българските евреи има както известни за времето си личности, така и такива, чиито имена са почти непознати. Наш дълг е да помним всички тези достойни българи, които заставаха на страната на доброто и на живота, именно те отстояваха вековните български традиции на толерантност и взаимно разбирателство, допълни той.

На „Паметника на спасението“ председателят на парламента Цвета Караянчева и народни представители поднесоха венци и цветя.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини