Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Спасяването на евреите е една от най-ярките прояви на гражданското общество в историята на българите през 20-ти век, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на представянето на сборника „75 години: Незабравените лица на спасението“
09/03/2018

Спасяването на евреите е една от най-ярките прояви на гражданското общество в историята на българите през 20-ти век, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева на представянето на сборника „75 години: Незабравените лица на спасението“. За книгата, която излиза в навечерието на Деня на спасяването на българските евреи и на жертвите от Холокоста – 10 март, разказа Максим Бенвенисти, председател на фондация „Шалом“ и на творческия колектив, съставил сборника.

Настоящото издание е благороден и достоен израз на признание и почит пред родолюбивите и човеколюбиви българи, които в години на тежки изпитания са имали куража и доблестта да заявят своя морален избор в защита на хуманизма и толерантността като непреходни човешки ценности, отбеляза в приветствието си Цвета Караянчева.

Тя допълни, че спасяването на българските евреи е дълбоко хуманно дело – мерило за силата на човеколюбието, морала и толерантността. Нека помним, че отбелязването на Холокоста е важно послание най-вече към младите хора и към съвременното общество за търпимост, доброжелателство и човеколюбие между хората, отбеляза още председателят на парламента.

На представянето присъстваха народни представители, заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев, делегация от Израел, в която влизат представители на всички големи организации и обединения на българските евреи, членове на Организацията на евреите в България „Шалом“, на Съюза на българските евреи в Израел „Ехуд Олей България.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини