Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Среща на проф. Любен Корнезов с кубинска парламентарна делегация
04/10/2004
СРЕЩА НА ПРОФ. ЛЮБЕН КОРНЕЗОВ С КУБИНСКА ПАРЛАМЕНТАРНА ДЕЛЕГАЦИЯ

Задълбочаването и развитието на българо-кубинските отношения обсъдиха на срещата си днес зам.-председателят на кубинския парламент г-н Хайме Кромбет и групата за приятелство България – Куба в Народното събрание. Посещение на такова ниво е първо от 15 години и е показателно за съживяването на политическите контакти, каза зам.-председателят на парламента Любен Корнезов, който е и председател на Групата за приятелство с Куба. Той изрази желание за задълбочаване и развитие на търговско икономическите връзки между двете страни, които изостават на фона на политическите отношения. Корнезов запозна госта с активната дейност на българската група за приятелство с Куба, която е една от най-големите в парламента.
Стокообменът ни с Куба за 2003 година е спаднал наполовина в сравнение с 2000 г. и Групата за приятелство, освен за подобряване на парламентарния диалог, е готова да сътрудничи и за активизиране на традиционно добрите търговски връзки, допълни Любен Корнезов. Убеден съм че това посещение също ще спомогне в тази насока, каза той.
Хайме Кромбет запозна домакините с актуалната икономическа и политическа ситуация в Куба. Той се спря на проблемите породени от икономическото ембарго и изтъкна редица постижения в областта на здравеопазването, културата, образованието и социалното осигуряване. Производството на захар е намалено до 3 млн. тона за сметка на други приоритетни отрасли, стана ясно по време на срещата.
Проблемите с терористични актове на територията на Куба, както и огромните щети, предизвикани от тайфуните в кубинската страната също бяха коментирани на срещата.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини