Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
По повод Международния ден на Франкофонията в Народното събрание бяха връчени награди на изявени български граждани-франкофони
20/03/2018
По повод Международния ден на Франкофонията – 20 март, в Народното събрание бяха връчени награди на изявени български граждани-франкофони. Сред отличените бяха Жаклин Вагенщайн в сферата на предприемачеството, бившият волейболист и настоящ президент и старши треньор на ВК „Левски” Владимир Николов, както и журналистът Светослав Терзиев. Наградата на Асоциацията на учителите по френски език бе присъдена на Ангел Петров.

Заместник-председателят на Народното събрание Емил Христов отбеляза, че повече от двеста милиона души по света говорят френски език, който бива възприеман не само със своето богатство, а и с фините си нюанси, способни да изразят богатите чувства на човешката душа. По думите му дори тези, които не говорят френски, го определят като език на равенството, приятелството и на пътя към свободното общуване. Преди 25 години България беше една от първите страни в Централна и Източна Европа, която получи статут на пълноправен член на Международната организация на Франкофонията, подчерта заместник-председателят на парламента и допълни, че страната ни винаги е разглеждала този факт като голям успех.     

Председателят на Българската академия на науките акад. Юлиан Ревалски поздрави лауреатите на наградите на Франкофонията за техните професионални успехи и постижения. Той сподели, че в своята същност науката е неразделна част от всяка култура и в този смисъл Университетската агенция на Франкофонията играе важна роля за развитието на образованието и на науката, предоставяйки възможност на много студенти да учат в различни висши учебни заведения във франкофонски страни.

Посланикът на Френската република в България Н.Пр. Ерик Льобедел изрази задоволството си от факта, че България притежава по-особен афинитет към френския език и култура и е може би най-франкофонската страна сред славянските народи.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на подуправител на Националния осигурителен институт

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини