Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба, с която бе отбелязана 135-ата годишнина от създаването на Варненската библиотека и 125-ата годишнина от рождението на Добрин Василев
20/03/2018

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева откри изложба, с която бе отбелязана 135-ата годишнина от създаването на Варненската библиотека и 125-ата годишнина от рождението на нейния дългогодишен директор Добрин Василев.

Регионалната библиотека „Пенчо Славейков“ заема специално място в духовния живот на града и вече 135 години е символ за варненци, отбеляза в приветствието си Цвета Караянчева. Днес заедно изразяваме своето признание към делото на Добрин Василев – човекът, който има особени заслуги за развитието на библиотеката, подчерта председателят на парламента. Изложбата, която откриваме, е посветена и на варненци, които през годините са давали своя принос, за да я има и до днес, допълни Цвета Караянчева.

Тя пожела на служителите да пазят този храм на книжовността и на просветата и призова да съхраняваме своите книги и да предаваме любовта към тях на младите.

Изложбата „Аз съм мечтател...” представя библиотеката от създаването й през 1883 г. Тя показва първите книги за варненци, специалните колекции на библиотеката, но също възкресява културния живот на Варна. Чрез лични документи и артефакти разкрива облика на общественика и твореца Добрин Василев – автор на библиография и история за града.

Председателят на Народното събрание получи електронна читателска карта на Варненската библиотека и имаше възможност да заяви книги от машина за самостоятелно заемане на книги. Цвета Караянчева написа послание в почетната книга на Регионалната библиотека и получи специален знак „Посланик на библиотеките“ от представители на библиотечната асоциация.

Кметът на Варна Иван Портних съобщи пред участниците в отбелязването на годишнината, че вече има издадено разрешение за строеж на новата сграда на Варненската библиотека. Радвам се, че преди три години заедно поехме инициативата да изградим нов дом на нашата библиотека и въпреки трудностите вярвам, че ще успеем да го направим с общи усилия, посочи той. Иван Портних честити празника на всички библиотечни работници и подчерта, че благодарение на техните усилия в изминалите 135 години библиотеката се е съхранила и е обогатила своя фонд.

На отбелязването на годишнината присъстваха народни представители, председателят на Общинския съвет на Варна Тодор Балабанов, контраадмирал Митко Петев, ректори на висши учебни заведения, директори на културни институти, както и потомци на Добрин Василев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини