Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България и Македония желаят да използват всички възможности за задълбочаване на сътрудничеството си, е общото мнение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на заместник-председателя на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски
21/03/2018

България и Македония желаят да използват всички възможности за задълбочаване на своето сътрудничество, е общото мнение на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева и на заместник-председателя на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски. Делегация на Групата за приятелство Македония – България, водена от Фросина Ташевска-Ременски, е на посещение в България на 21 и 22 март 2018 г.

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева отбеляза, че България и Македония са направили историческа стъпка с ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. С този документ пред нас се отварят много врати и възможности за задълбочаване и активизиране на двустранните отношения в различни области, подчерта Цвета Караянчева. Тя заяви, че Народното събрание е готово да сподели своя опит и да подпомогне своите македонски колеги в стъпките, които им предстоят, по пътя към пълноправно членство в НАТО и ЕС. Парламентарният диалог и обменът на мнения между представители на групите за приятелство в двете законодателни институции имат ключова роля в евроинтеграционния процес, подчерта Цвета Караянчева.

Заместник-председателят на Събранието на Македония Фросина Ташевска-Ременски изрази благодарност към председателя на българския парламент за постигнатото единодушие при гласуването на ратификацията на договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество. По думите й документът открива нови възможности за развитие на двустранните отношения на всички нива и е важна стъпка, която ще подпомогне процеса на присъединяване на Македония към ЕС и НАТО. Фросина Ташевска-Ременски подчерта, че македонските парламентаристи желаят да черпят опит и добри практики от българските си колеги за подобряване на работата на различните институции. Развиването на добросъседски отношения със страните от региона е приоритет на Македония, защото те са в основата и са гарант за бъдещата регионална стабилност и сигурност, подчерта Фросина Ташевска-Ременски.

По-късно гостите се срещнаха с народните представители от Група за приятелство в България – Македония. Сред обсъдените теми по време на разговора бяха интеграцията и приобщаването на страните от Западните Балкани към Европейския съюз и НАТО, както и потенциалните възможности за реализация на важни и за двете държави инфраструктурни проекти.

Тук вие имате и винаги ще намерите много приятели, отбеляза председателят на Групата за приятелство България – Македония Борис Вангелов и изрази задоволството си, че парламентаристи от македонския парламент са на официално посещение у нас. Борис Вангелов подчерта необходимостта от още по-интензивно парламентарно сътрудничество през следващите години. Сигурен съм, че отношенията между страните ни навлязоха в нова ера.

Заместник-председателят на Събранието на Република Македония Фросина Ташевска-Ременски увери, че македонските власти са ангажирани за развиването на добросъседските отношения. Нашата генерация политици трябва да покаже, че може да работи за доброто бъдеще на гражданите на България и Македония, както и за целия регион, заяви тя. По думите й председателството на Съвета на Европейския съюз от страна на България е от ключово значение и за Македония, защото има силна подкрепа за интеграцията й към Европейския съюз и НАТО.

Делегацията на Групата за приятелство Македония – България, водена от Фросина Ташевска-Ременски, беше приветствана в пленарната зала на Народното събрание.

По време на визитата си гостите ще имат срещи с Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, с Комисията по външна политика и със заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини