Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на парламента Цвета Караянчева към жителите на Велико Търново: Всички вие сте строителите на съвременна България – силна, преуспяваща и уважавана
22/03/2018

Всички вие сте строителите на съвременна България – силна, преуспяваща и уважавана – с почитта си към дедите ни, с енергията си за съзидание и с предприемчивостта си. Това заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева в приветствието си към жителите на Велико Търново по повод празника на града.

Много са знаменателните събития, които правят Велико Търново град-светиня, подчерта още председателят на парламента в словото си във Велико Търново на празничния ритуал по издигане на знамената. Тук всеки камък е история, а мостовете, които свързват славното ни минало с настоящето и бъдещето, са здрави и монолитни като крепостните стени на Царевец, допълни Цвета Караянчева.

Днес отбелязваме празника на старопрестолния град – денят, в който през 1230 г. цар Иван Асен Втори разгромява войските на Теодор Комнин при Клокотница, а според църковния календар е и денят, в който почитаме Свети 40 мъченици, заяви Цвета Караянчева. Този двоен празник ни напомня, че българската военна мощ и силата на православната вяра винаги са вървели ръка за ръка, подчертя тя и допълни, че те са направлявали народа ни в годините на възход и са били негова опора във времена на покруса. Докато пазите българщината, няма да бъде претопено онова що всеки от нас „люби, тачи и милее“, допълни още тя в словото си.

Празничните прояви във Велико Търново започнаха с тържествена литургия в църквата "Свети 40 мъченици", отслужена от Великотърновския митрополит Григорий.

В тържествата участват председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутати от Великотърновския избирателен район, представители на институции и много граждани.

Стотици хора се включиха в празничното шествие с портретите на благодетелите от църквата "Св. 40 мъченици" до центъра на града.
Шествието беше водено от децата от Неделното училище "Св. Никола", военният духов оркестър към НВУ "Васил Левски", ученици и общественици.

Цвета Караянчева присъства и на тържествена сесия на Великотърновския общински съвет.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини