Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Декларация на депутати от ПГ на НДСВ по повод делото срещу журналисти от в. “Дневен труд”
06/10/2004
ДЕКЛАРАЦИЯ НА ДЕПУТАТИ ОТ ПГ НА НДСВ ПО ПОВОД ДЕЛОТО СРЕЩУ ЖУРНАЛИСТИ ОТ В. “ДНЕВЕН ТРУД”

Народните представители от НДСВ Станимир Илчев, Борислав Великов, Милена Милотинова и Даниел Вълчев подписаха днес декларация по повод осъждането на журналистката от вестник “Труд” – Светлана Йорданова и главния редактор на вестник “Труд” – Тошо Тошев за публикуването на информация, получена от официални източници. В декларацията се казва следното:

“Група депутати от НДСВ изразяваме своето безпокойство от осъждането на журналистката от в. “Труд” – Светлана Йорданова и главния редактор на в. “Труд” – Тошо Тошев за публикуването на информация, получена от официални източници – МВР, СДВР, Военна прокуратура и БТА. Медиите и работещите в тях журналисти имат обществена функция и отговорност добросъвестно и обективно да информират обществото. Това тяхно задължение кореспондира с конституционното право на всеки гражданин да получава информация. Затова журналистите не могат да бъдат съдени за това, че публикуват официална информация.
Общественият интерес от публикуването на информацията обуславя и правото на журналистите да не разкриват източника си на информацията. Такава е и трайната практика на Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Позицията на българския съд по този казус го отдалечава от европейското правораздаване.
Казусът “Белезници за словото” засяга не само в.”Труд”, а всички медии и е добра основа за съда да уточни условията за привличане на журналистите, техните главни редактори и издатели към отговорност. Надеждата е във Върховния касационен съд, който има правомощия да унифицира практиката на съдилищата с тълкувателни решения.
Вярваме в компетентната и безпристрастна работа на българския съд и се надяваме, че случилото се е плод на недоразумение, а не на трайна съдебна практика.”

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини