Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Карикатури на Борис Димовски и герои на Николай Хайтов представя изложба в Народното събрание
22/03/2018
Карикатури на Борис Димовски и герои на Николай Хайтов представя изложба в Народното събрание. Председателят на Комисията по културата и медиите Вежди Рашидов откри експозицията, която е подготвена от наследниците на Борис Димовски и фондация „Памет”.

Пред присъстващите народни представители и гости на парламента Вежди Ражидов отбеляза, че Борис Димовски и Николай Хайтов, както и много други известни български творци, са били депутати в различни състави на Народното събрание. Това са големи и известни хора, които са допринесли много за българската държава, посочи той. Сред представените в изложбата скици на големия български художник могат да се видят лицата на представители на различни политически сили, на известни личности, както и на събития, които са провокирали твореца.

Синът на Николай Хайтов и председател на фондация „Памет” Здравец Хайтов благодари за възможността изложбата да бъде представена в Народното събрание. Не случайно направихме тази експозиция в годината, когато България е председател на Съвета на ЕС, защото тя е в подкрепа на „Пловдив 2019 – европейска столица на културата”, посочи той. За да имаме подкрепа за културата, трябва да имаме решение на Народното събрание за повишаване на бюджета за култура, подчерта Здравец Хайтов.

В изложбата са представени и част от рисунките на ученици от Националното училище за изящни изкуства „Илия Петров”, участвали в конкурса за илюстрация на „Диви разкази” на Николай Хайтов по повод 95-ата годишнина от рождението на писателя.

Присъстващите на откриването на експозицията бяха поздравени с изпълнения на ансамбъл „Пирин” в навечерието на големия християнски празник Благовещение. Изпълнителите гостуваха в Народното събрание по покана на народния представител Даниела Савеклиева. Тя определи ансамбъла като пазител на българските традиции и посланик на фолклора от пиринския край не само в България, но и по света.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини