Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
В Народното събрание бяха връчени годишните награди на фондация „Искам бебе“ – „Ангели на благодарността“
23/03/2018

В Народното събрание бяха връчени годишните награди на фондация „Искам бебе“ – „Ангели на благодарността“. На церемонията, която беше под патронажа на председателя на парламента Цвета Караянчева, награди „Ангели на благодарността“ получиха представители на изпълнителната и местната власт за техния принос към каузата на фондацията – „За повече деца на България“.

Наша обща задача е да помогнем на всички с репродуктивни проблеми и във всеки български дом да проплаче дете, отбеляза председателят на Народното събрание пред присъстващите на церемонията. Горда съм, че съм патрон на това събитие, защото темата за детето е важна за всяко едно семейство, заяви Цвета Караянчева. Децата са нашето бъдеще, те са нашият въздух, за тях мислим и за тях живеем, добави тя.

Председателят на парламента изрази благодарност към всички, които са се включили и са подкрепили каузата на фондация „Искам бебе“ – „За повече деца на България“.

През 2018 г. България се нареди на едно от челните места по финансово подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми, подчерта на церемонията народният представител Иван Миховски. Той посочи, че вече има безлимитно финансиране на инвитро процедурите и не е необходимо нуждаещите се от тях да чакат повече от два месеца.

Награда „Ангел на благодарността“ получи финансовият министър Владислав Горанов. Тя му е присъдена за изпълненото обещание от правителството да осигури финансиране на нуждаещите се от инвитро процедури. Тази награда не е за финансовия министър, тя е за цялото общество, което намира сила в себе си да припознае репродуктивното здраве и грижата за родителите, които имат репродуктивни проблеми, като приоритет, заяви Владислав Горанов.

Заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков съобщи при получаване на наградата си, че през миналата година има одобрени близо 4000 заявления за помощ от фонда за асистирана репродукция и 906 родени бебета. Клиничните бременности, настъпили след процедури, финансирани от държавата са 1124, посочи той и изрази надежда хубавите новини да продължават и занапред.

За 9 години от създаването на си с подкрепа от Центъра за асистирана репродукция са се родили повече 7000 деца, отбеляза директорът на центъра д-р Мария Георгиева при получаване на наградата.

Сред наградените тази година беше кметът на София Йорданка Фандъкова за програмата на Столична община за финансово подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури с донорски яйцеклетки.

На церемонията в Народното събрание награди получиха кметовете на Бургас, Варна, Стара Загора, Велико Търново, Враца, Асеновград, Благоевград, Тутракан и Дупница и областните управители на Смолян и Хасково. Всички те заявиха своята съпричастност към двойките с репродуктивни проблеми и желанието си да продължат да работят за тяхното подпомагане.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини