Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери
25/03/2018
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с председателя на Събранието на Република Македония Талат Джафери в рамките на 138-ата Асамблея на Интерпарламентарния съюз, която се провежда в Женева.

Двамата бяха единодушни, че България и Македония са направили историческа стъпка с ратифицирането на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни. С този акт двете съседни държави дадоха началото на нов етап в изграждането на модерни, добросъседски отношения, основани на европейските ценности, подчерта на срещата председателят на българския парламент. Цвета Караянчева и Талат Джафери посочиха, че двата парламента имат съществена роля за установяването на тези отношения.

Обсъден бе и основният приоритет на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз – евроинтеграцията на страните от Западните Балкани. Председателят на парламента отбеляза, че през май 2018 г. в София ще се съберат лидерите на ЕС и на страни от региона, където ще обменят своите виждания за постигането на общата ни цел – по-единна и по-силна Европа.

Като изключително важно бе оценено посещението преди два дни и проведените срещи на делегация на Групата за приятелство Македония – България на Събранието на Република Македония след повече от 10 години.

Цвета Караянчева потвърди, че Народното събрание е готово да сподели своя опит и да подпомогне своите македонски колеги в стъпките, които им предстоят, по пътя към пълноправно членство в НАТО и ЕС.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини