Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев разговаря с президента на Словения Борут Пахор
26/03/2018

Добрата работа на България като страна-председател на Съвета на ЕС и стъпките, които тя предприема за европейската перспектива на страните от Западните Балкани бяха основна тема на срещата на заместник-председателя на Народното събрание Явор Нотев с президента на Словения Борут Пахор. В разговора участва и председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова.

Заместник-председателят на Народното събрание Явор Нотев благодари за високата оценка, която словенският президент дава на България като страна-председател на Съвета на ЕС. Той подчерта, че в българския парламент позицията в подкрепа на усилията на страните от Западните Балкани за присъединяване към Съюза е единна.

Очакваме Албания и Македония да започнат преговори за присъединяване към ЕС до края на Българското председателство на Съвета на ЕС и се надяваме всички страни от региона да постигнат напредък в посока по-бързото изпълнение на критериите за членство, посочи председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова.

Между България и Македония съществуват исторически и много близки връзки, отбеляза заместник-председателят на Народното събрание в отговор на въпрос на словенския президент. Въпреки, че съществуват различия в прочита на някои исторически събития, България застава твърдо зад присъединяването на Македония към ЕС, подчерта Явор Нотев и като красноречиво доказателство за това посочи, че Народното събрание единодушно ратифицира договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между нашите две страни.

Словенският президент прояви интерес какви са очакванията от предстоящата среща на лидерите на ЕС и Турция във Варна. Явор Нотев подчерта, че оставането на Турция на масата на преговори за присъединяване към ЕС е по-добрият вариант за развитие на отношенията между Брюксел и Анкара. Срещата във Варна трябва да постигне сигурност и да потвърди ангажиментите на Турция пред ЕС, добави той.

Удовлетворени сме, че такава среща ще има и очакваме продължение на диалога ЕС - Турция, каза председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова. Има проблеми, които бяха поставени на Европейския съвет, България като председател на Съвета на ЕС полага усилия те да бъдат обсъдени с всички заинтересовани страни, добави тя.

Предмет на разговора бяха и въпроси, свързани с мигрантската криза, с членството на България в Шенген и в еврозоната, с отношенията между България и Русия, както и отношенията ЕС – Русия и т.н. Явор Нотев посочи, че България е страна-членка на ЕС, но не трябва да пренебрегва възможностите за сътрудничество с Русия.

Откриването на първата директна въздушна линия между Любляна и София е предпоставка за увеличаване на икономическото сътрудничество и преките контакти между гражданите на двете страни беше подчертано по време на срещата.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател на Централната избирателна комисия

    Последни новини