Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Парламентът прие на първо четене отпускане на наследствена пенсия за родители на военнослужещи, загинали в мисии зад граница
29/03/2018

Парламентът прие на първо четене промени в Кодекса за социално осигуряване, които дават възможност за отпускане на наследствена пенсия за родители на военнослужещи, загинали в мисии зад граница. Промените са предложени от Корнелия Нинова от БСП, Цветан Цветанов от ГЕРБ и група народни представители. От гласувалите 143 депутати 135 бяха "за", а 8 се въздържаха.

В мотивите на вносителите се посочва, че към момента засегнатите от промените са родителите на 23-ма военнослужещи, загинали при изпълнение на службата си в мисии извън страната - 13 са загинали в Ирак, а 10 в Камбоджа.

В Кодекса за социално осигуряване се предвижда получаването на наследствена пенсия от родител, чието дете е починало по време на наборна служба, но не признава същото право на родител на загинал по време на задгранична операция или мисия. Вносителите смятат, че такава пенсия трябва да получават и втората група родители.

Според предварителната оценка на въздействие на законопроекта ще са необходими 55 589 лв. годишно, при условие, че всички 23-ма загинали в мисия военнослужещи са офицери и имат живи родители.

В становище от Министерството на труда и социалната политика се посочва, че текстовете трябва да се преработят.

В рамките на дебатите Хасан Адемов от ДПС заяви, че с промените ще се създаде нова несправедливост, както и ще доведе до искания за нови изключения. Какво казваме на родителите на загинали миньори например, попита той. Адемов посочи, че разбира емоционалните мотиви на законопроекта, но в него липсват социално-осигурителните аргументи.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини