Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Групата за приятелство България – Молдова и членове на групата разговаряха със заместник министър-председателя по въпросите на европейската интеграция на Молдова Юрие Лянка
04/04/2018

Председателят на Групата за приятелство България – Молдова Филип Попов и членове на групата разговаряха със заместник министър-председателя по въпросите на европейската интеграция на Молдова Юрие Лянка. Сред обсъдените теми по време на срещата бяха възможностите за още по-интензивно двустранно сътрудничество, европейският път на развитие на Молдова, както и проблемите на българската общност там.

Между нашите държави има приятелски отношения и активен политически диалог, заяви председателят на парламентарната Група за приятелство България – Молдова Филип Попов. Той подчерта, че България категорично подкрепя европейската перспектива на Молдова и благодари за създадените условия за съхраняването на националната, културната и езиковата идентичност на българската диаспора. По думите му тя е и естествената връзка между двете страни.

Заместник министър-председателят по въпросите на европейската интеграция на Молдова Юрие Лянка определи двустранните дипломатически отношения като много добри, но отбеляза, че и София, и Кишинев са заинтересовани от това политическият диалог да бъде още по-интензивен. Според него опитът на България ще бъде от изключителна полза за европейския път на Молдова, който няма алтернатива. Българската общност е наследство и богатство за нас, сподели Юрие Лянка.

Народният представител Тома Биков посочи, че Молдова има лоби на Балканите за интеграцията си към Европейския съюз. Много по-силни бихме били всички ние, ако сме обединени и работим единно по отношение на заобикалящите ни проблеми, отчете той и допълни, че е необходимо да се разяснят истинските ползи от членството в ЕС и на жителите на Тараклийския район от български произход. Молдова е европейската държава и нейното място е в Обединена Европа, заяви Тома Биков.

Въпроса за по-тясно взаимодействие между българските и молдовските общини, както и реализацията на проекти от взаимен интерес постави народният представител Дора Янкова. По думите й при такова близко сътрудничество и побратимяване се раждат общи емоции, но и се добива и ценен предприсъединителен европейски опит.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини