Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Проф. Огнян Герджиков се срещна с председателя на Националния съвет на Словашката република
08/11/2004
ПРОФЕСОР ОГНЯН ГЕРДЖИКОВ СЕ СРЕЩНА С ПРЕДСЕДАТЕЛЯ НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА СЛОВАШКАТА РЕПУБЛИКА

Председателят на Народното събрание проф. Огнян Герджиков се срещна днес, 8 ноември 2004 г., с председателя на Националния съвет на Словашката република Павол Хрушовски. Председателят на словашкия парламент е на официално посещение в България от 7 до 9 ноември 2004 г.

Подкрепата на Словакия за членството на България в ЕС и перспективите за по-активно сътрудничество между двете приятелски страни бяха сред основни теми в разговора между двамата председатели.

Проф. Огнян Герджиков изрази благодарността на страната ни за последователната подкрепа, която Словакия оказва на България по пътя към евросъюза. Ще разчитаме на подкрепата ви и през декември 2004, когато се надяваме Европейският съвет да вземе решение за приключване на преговорите с България и да определи дата за подписване на Договора за присъединяване в ранната пролет на 2005 г., подчерта проф. Герджиков.

Председателят на Националния съвет на Словакия заяви, че страната му иска България колкото се може по-скоро да стане пълноправен член на ЕС. Той увери проф. Герджиков, че Словакия ще продължи да оказва пълна подкрепа на България в интеграционния процес. Готови сме да ратифицираме във възможно най-кратък срок договорът за присъединяване, каза още председателят на словашкия парламент.

Словакия ще направи всичко, което е по силите й, за да може процесът срещу българските медици в Либия да приключи със справедливо решение и да не се стигне до изпълнение на смъртната присъда, стана ясно още на срещата . Павол Хрушовски посочи, че е съгласен да бъде инициатор въпросът да бъде обсъден в комисиите по здравеопазване и външна политика на словашкия парламент. Готови сме словашкият парламент да призове либийската страна към справедливо решение на проблема с българските медици, допълни председателят на Националния съвет на Словакия.

На срещата двамата председатели обмениха мнения и за по-нататъшното разширяване на ЕС и за евентуално влизане на Турция в Евросъюза.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

    Последни новини