Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, участва в Букурещ в Тристранната среща на парламентарните комисии по външни работи на България, Румъния и Сърбия
12/12/2018

Българска парламентарна делегация, водена от председателя на Комисията по външна политика Джема Грозданова, участва в Букурещ в Тристранната среща на комисиите по външни работи на Народното събрание на България, Сената на Румъния и парламента на Република Сърбия.

Участниците в срещата обсъдиха актуални теми по въпросите на сигурността и регионалните тенденции, както и политики на ЕС, включително  Дунавската стратегия. Последната тема бе специално поставена от председателя на Сената на Румъния Калин Таричану.

Джема Грозданова посочи, че настоящата среща е третата в този формат и можем да отчетем, че интересите на страните от региона са добре представени чрез приоритетите на българското и румънското председателство на Съвета на ЕС. Запазването на приоритета за разширяването на ЕС към Западните Балкани и развитието на Дунавската стратегия са показателни за тази приемственост, добави тя.

По въпросите за образованието и сигурността, българският принос е основен за приемането на Декларацията на Съвета на Европа и Хартата на образованието за демократично гражданство и човешки права, приета от 41 държави-членки, отбеляза още Джема Грозданова.

„България предаде на Румъния през октомври месец т.г председателството на Дунавската стратегия, като отчете успешното учредяване на новата координираща структура. Свързаността, развитието на инфраструктурата, енергетиката, туризма и екологията остават от ключово значение за развитието на Дунавския регион“, заяви председателят на Комисията по външна политика.

В Тристранната среща участва и народният представител и член на комисията Стефан Бурджев.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини