Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Предизвикателствата и перспективите пред психиатрията в България бяха обсъдени на кръгла маса в Народното събрание
12/12/2018

Предизвикателствата и перспективите пред психиатрията в България бяха обсъдени на кръгла маса в Народното събрание. Форумът се проведе под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването. В рамките на дискусията бяха разгледани възможностите за повишаване на капацитета на специалистите от първичната извънболнична медицинска помощ в страната за превенция и ранно откриване на психичноздравни проблеми.

Председателят на Комисията по здравеопазването в Народното събрание д-р Даниела Дариткова отбеляза изключителната активност на медицинското съсловие по темата. По думите й добрите решения по отношение на грижата за психичноболните трябва да намерят още по-силна подкрепа от държавните институции, психиатричната общност и неправителствения сектор. Амбицията на тази кръгла маса е именно такава – да бъде добра основа за развитие на програми и правилни политики, които да укрепят психиатричната помощ както организационно, така и финансово, допълни д-р Даниела Дариткова.

Във форума взеха участие още заместник-председателят на Народното събрание Нигяр Джафер, народни представители, заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова, директорът на Националния център по обществено здраве и анализи доц. д-р Христо Хинков, националният консултант по психиатрия проф. Дроздстой Стоянов и доц. Михаил Околийски от офиса на Световната здравна организация в България. Присъстваха също и на професионални и пациентски организации, водещи български медицински специалисти и експерти. На дискусията, която бе организирана от Националния център по обществено здраве и анализи, беше представен и докладът на Европейската психиатрична асоциация за грижата за психичното здраве в България и процеса на реформа.


Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини