Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещна с министъра на външните работи на Румъния Теодор Мелешкану
13/12/2018

В рамките на посещението на българската парламентарна делегация в Букурещ председателят на Комисията по външна политика Джема Грозданова се срещна с министъра на външните работи на Румъния Теодор Мелешкану. Джема Грозданова представи резултатите от Българското председателство на Съвета на ЕС, като подчерта, че Румъния е в благоприятната позиция да продължи българските приоритети, като поставеното на дневния  ред на Съюза присъединяване на Западните Балкани. Българската и румънската страни се съгласиха, че трайно решение на проблемите между Сърбия и Косово не може да бъде постигнато чрез размяна на територии.

Теодор Мелешкану благодари за българския принос чрез успешното провеждане на председателството на Съвета на ЕС и изрази увереност, че приоритетите на Румънското председателство ще продължат да отстояват интересите на страните от региона на Балканите, както и на Съюза като цяло. Сред дискутираните приоритети на Румънското председателство на Съвета на ЕС бяха европейската перспектива на държавите от Западните Балкани, регионалното сътрудничество в сферата на икономиката, енергетиката, туризма, екологията, както и проекти за свързаност. Също така акцент бе поставен върху укрепването на глобалната роля на ЕС, както и създаването на перспективи за растеж в дългосрочен план на регионално ниво, като част от тази стратегия.

Джема Грозданова посочи, че България подкрепя Европейската перспектива на страните от Западните Балкани в индивидуален план, всяка според нивото на напредъка си при покриването на критериите за членство. България се надява най-напредналите страни по присъединителния процес да постигнат успешен финален резултат, дори и преди 2025 г.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на омбудсман

    Последни новини