Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържествената заря-проверка в Кърджали по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата на България
01/06/2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в тържествената заря-проверка в Кърджали по случай Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България – 2 юни. Председателят на парламента прие строя и поздрави участващите в зарята представителни части на Българската армия и ученически отряди от учебни заведения в град Кърджали.

Днес отдаваме дължимото на онези, които прегризаха хомота на робството, отказаха се от туй що имаха и платиха кръвен данък за свободата ни, без да дочакат признание, отбеляза в словото си председателят на Народното събрание. Опълченци, комити, просветители, свещеници, хъшове, апостоли, храбри до безразсъдство – те първи прозряха, че свободата не е химера, че за нея се воюва и се принасят жертви, че тя не се купува и не се продава, подчерта Цвета Караянчева.

Преди повече от 140 години Ботев прозря, че българският народ има нужда от водачи, които да провиждат в бъдещето и да ни спасят от собствените ни угризения и заблуди, заяви председателят на парламента. Тя допълни, че днес повече от всякога е потребно да пазим неопетнени образите на онези, които не се изпокриха в шумата и с гърдите си посрещнаха куршумите, не преиначиха идеалите си, не охулиха предците си и бяха достойни за делото на Ботев и Левски, Каравелов и Раковски, Волов, Каблешков, Бенковски, Стамболов и Захари Стоянов. Те покриха българската земя не с позор, а със слава, отбеляза още Цвета Караянчева. Тя подчерта още, че свободата е нужна като хляб, като прошка, като пряпорец, защото само онзи, който е свободен, казва Ботев, само той може да се нарече човек в пълен смисъл на думата, а който умре за свободата, той не умира само за своето отечество, а за всичкия свят.

На тържественото отбелязване на Деня на Ботев и загиналите за свободата и независимостта на България в Кърджали присъстваха депутати, представители на местната власт, военни и много граждани и гости на Кърджали.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на председател и членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини