Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Стара Загора в отбелязването на 142 години от боевете за защитата на града
31/07/2019
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева участва в Стара Загора в отбелязването на 142 години от боевете за защитата на града.  Председателят на парламента прие пред Мемориалния комплекс „Бранителите на Стара Загора“ рапорта на командващия представителните гвардейски роти. Тя произнесе слово на паметната вечер „Възхвала за Стара Загора“ по повод годишнината.

Цвета Караянчева отбеляза, че белезите от случилото се тук през 1877 г. изтребление на 14 000 българи са останали в паметта на потомството. Днес видимите следи от погрома са погребани, дълбоко в земята са заровени отломките, но живи са дирята и екотът от бойното кръщение на младото българско опълчение, посочи тя. Председателят на парламента цитира пророческите думи на ген. Гурко, с които опълченците се прощават  с обезлюдения град, за да останат негови бранители вовеки: „Ще минат години и тази бъдеща българска армия ще каже: „Ние сме потомци на славните защитници на Стара Загора”.

Цвета Караянчева определи закрилниците на града като титани на славата, захвърлили кърпените потури и овчарските геги, за да надянат войнишките униформи, да хванат пряпореца и да влязат в бой на живот и смърт, бой за свобода. По думите й потомците трябва да знаят, че за свободата е платена най-високата цена и че всяка тирания е обречена да рухне, докато има хора, готови доброволно да застанат между меча и дръвника заради свободата на ближния. Тя призова жителите на Стара Загора да помнят своите славни прадеди, тези мъченици на вярата и Отечеството, храбри защитници на град с хилядолетна история, които не знаеха що е отстъпление.
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на членове на Комисията за енергийно и водно регулиране

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на заместник-председател на КФН, ръководещ управление „Застрахователен надзор“, и на член на КФН

Избор на заместник-омбудсман

Избор на председател на Комисията за енергийно и водно регулиране

    Последни новини