Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини

14/11/2019

Повече от 150 народни представители, служители и гости на Народното събрание измериха нивата на кръвната си захар в рамките на инициатива в парламента, посветена на Световния ден за борба с диабета. Отбелязването на 14 ноември е под патронажа на парламентарната Комисия по здравеопазването и се осъществява в партньорство с Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България.

Народното събрание винаги е откликвало да бъде домакин на събития и да подкрепя каузи, насочени към опазване на здравето, подчерта председателят на парламента Цвета Караянчева на откриването на официалното отбелязване на Световния ден за борба с диабета. Тя посочи, че българските граждани трябва да бъдат информирани и при възможност да се изследват профилактично, защото това предотвратява по-сериозни здравословни проблеми. Цвета Караянчева призова всички народни представители, служители и гости на парламента да измерят кръвната си захар и да се запознаят с информационните материали.

Диабетът е тиха пандемия, която за съжаление увеличава честотата на заболеваемост и засяга все повече хора, отбеляза председателят на парламентарната Комисия по здравеопазването д-р Даниела Дариткова. По думите й у нас около половин милион души са диагностицирани с диабет, като още сто и петдесет хиляди не знаят, че имат такова заболяване. Смисълът на днешният ден е да бъдем внимателни със своето здраве, да се преглеждаме регулярно, да се движим повече, да живеем и да се храним здравословно, добави д-р Даниела Дариткова.

Световният ден за борба с диабета – 14 ноември, е обявен с решение на Международната диабетна федерация и Световната здравна организация. Това е рождената дата на един от откривателите на инсулина Фредерик Бантинг. През 1921 г. заедно с Чарлс Бест откриват хормон, който позволява да се разработи лечение на един от видовете диабет.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини