Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
България ще продължи да работи за задълбочаване и обогатяване на парламентарното сътрудничество между държавите от Черноморския регион, беше посланието, излъчено от българските институции по повод 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС в София
20/11/2019

България ще продължи да работи за задълбочаване и обогатяване на парламентарното сътрудничество между държавите от Черноморския регион, защото вярва в успеха на общите им усилия за просперитета на неговите граждани. Това беше общото послание, което отправиха в приветствията си към участниците в 54-ата Генерална асамблея на Парламентарната асамблея на Черноморското икономическо сътрудничество (ПАЧИС) представители на българските институции.

Народното събрание е домакин на форума, който събра в София делегации от парламентите на 12-те държави-членки на организацията. Генералната асамблея беше открита от председателя на Народното събрание и председател на ПАЧИС Цвета Караянчева. Тя връчи почетни медали на ПАЧИС на парламентаристи за особени заслуги и принос към дейността на организацията. Основната тема, която обсъждат участниците в двудневния форум, е „Европейските измерения на Черноморското икономическо сътрудничество – актуално състояние и перспективи на сътрудничеството ЕС-ЧИС“.

Ръководителят на делегацията на Народното събрание в ПАЧИС Петър Кънев отбеляза, че в България чуждестранните гости ще бъдат сред приятели. Той подчерта стратегическата роля на България и по отношение на балканското взаимодействие и посочи, че темата, която ще бъде обсъдена на форума, е изключително актуална.

Нашата цел винаги е била България да бъде фактор както в Черноморския регион, така и в Западните Балкани, отбеляза председателят на Комисията по външна политика на Народното събрание Джема Грозданова. Тя добави, че ПАЧИС предоставя подходяща платформа за договаряне на законодателна рамка и за успешно реализиране на общи инициативи и проекти в областта на търговско-икономическите политики. Джема Грозданова уточни, че работата на Асамблеята е от значение и в подпомагането на националните парламенти за приемането на законодателство, необходимо за изпълнение на договореностите между държавите-членки на организацията. Асамблеята играе важна роля не само за укрепването на парламентаризма, но за връзките с други международни организации и форуми, подчерта председателят на парламентарната Комисия по външна политика.

ЕС потвърждава трайния си ангажимент за насърчаване на просперитета, стабилността и устойчивостта на Черноморския регион, като са налице условия за по-успешно сътрудничество на базата на инициативата „Черноморско взаимодействие“, отбеляза Джема Грозданова. По думите й има отлични предпоставки за усвояване на възможностите за икономическо развитие и по-добра свързаност между държавите отвъд пределите на Черноморския регион. В тази връзка Черноморското регионално сътрудничество е в унисон с изпълнението на стратегията на ЕС за свързаност между Европа и Азия по приоритетите в сферата на транспорта, енергетиката, цифровите технологии и международните отношения, заяви Джема Грозданова.

Заместник министър-председателят Томислав Дончев също поздрави участниците, като отбеляза, че Организацията за Черноморското икономическо сътрудничество (ЧИС) е уникален формат, в който има представители на различни държави и култури, обединени от общата цел да търсят повече и по-добри възможности за развитие. Не можем да имаме икономическо развитие там, където няма инфраструктурна свързаност и транспортни връзки, където няма сигурност, заяви той. Не можем да гарантираме качеството на живота на хората без адекватни мерки за опазване на околната среда, подчерта Томислав Дончев. Наш общ интерес е да превърнем Черноморския регион в зона на сигурност и благоденствие, заяви вицепремиерът.

Делегатите бяха приветствани и от генералния секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев, който поздрави България за успешното председателство. Той отбеляза, че Черноморският регион винаги е бил от ключово значение в световната политика и икономика и подчерта важността на усилията на парламентаристите за решаване на актуалните проблеми. Генералният секретар на ПАЧИС Асаф Хаджиев благодари на председателя на Народното събрание Цвета Караянчева за ползотворното партньорство в рамките на организацията.

Пред участниците в 54-ата Генерална асамблея на ПАЧИС беше прочетен поздравителен адрес от президента на Република България Румен Радев и от председателя на ОЧИС Николаос Дендиас, който е министър на външните работи на Гърция.

В първия ден на форума делегатите ще се запознаят с информация за дейността на ЧИС, на Черноморската банка за търговия и развитие, на Международния център за черноморски изследвания, на Съюза на сдруженията за пътен транспорт на ЧИС и на Мрежата на черноморските университети. Предвидено е да бъдат избрани заместник-председатели на ПАЧИС и да бъде приета препоръка за “Сключване на преференциални търговски споразумения с оглед премахване на двойното данъчно облагане между държавите-членки на ЧИС”.


Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект на Конституция на Република България

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на председател и членове на Комисията за защита на личните данни

Избор на член на Централната избирателна комисия

Избор на председател на Икономическия и социален съвет

    Последни новини