Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Ръководството на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове разговаря с държавния министър по европейските въпроси на провинция Северен Рейн-Вествалия на Германия Щефан Пфьортнер
05/02/2020
Ръководството на Комисията по европейските въпроси и контрол на европейските фондове разговаря с държавния министър по европейските въпроси на провинция Северен Рейн-Вествалия на Федералната република Германия Щефан Пфьортнер. На срещата бяха обсъдени теми, свързани със сътрудничеството между двете държави, бъдещето на ЕС след Брекзит и върховенството на закона.
 
Германия е дългогодишен наш приятел и за нас е изключително важно да продължим нашето стратегическо партньорство, подчерта председателят на КЕВКЕФ Драгомир Стойнев. Той посочи, че за страната ни е от ключово значение да получи подкрепата на Германия по отношение на членството в Шенген и валутния механизъм ERM II. По повод предстоящото председателство на Съвета на Европейсия съюз и като основател на Берлинския процес Драгомир Стойчев изрази надеждата си, че Германия ще задържи Западните Балкани в дневния ред на Обединена Европа. Според него след напускането на Великобритания ЕС трябва да покаже по-голяма солидарност към държавите, които искат да станат негови пълноправни членове.
 
Държавният министър по европейските въпроси на провинция Северен Рейн-Вествалия на Федералната република Германия Щефан Пфьортнер отбеляза, че трябва да се говори вече за геополитическо консолидиране на държавите, локализирани в Европа. По думите му евентуалните нови договори за присъдиняване към Европейския съюз ще бъдат в интерес на всички страни.
 
Заместник-председателят на Комисията по европейски въпроси и контрол на европейските фондове Ивелина Василева определи Федерална република Германия като ценен партньор за България. Тя отчете преговорите по многогодишната финансова рамка, значимостта на кохезионната и общата селскостопанска политика като ключови теми, чиято добавена стойност се оценява от българските граждани. Тези политики несъмнено подмомагат по-добрата интеграция в ЕС, като е необходимо да бъдат отбелязани и новите предизвикателства по отношение на миграцията и сигурността, каза Ивелина Василева. Тя увери чуждестранния гост, че България притежава необходимия административен капацитет и е важно своевременното стартиране на програмите от новия програмен период. Според Ивелина Василева приетата „зелена сделка“ изисква един по-справедлив преход, като се има предвид както икономическото, така и социалното положение на всяка една страна по отделно.
 
В лицето на България вашата страна има един добър и предвидим съюзник, заяви заместник-председателят на КЕВКЕФ Петър Петров. Той добави, че немският е вторият чужд език по изучаване у нас. 
 
Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини