Народно събрание на Република България - Начало
Народно събрание
на Република България
Новини
Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с министъра на външните работи на Беларус Владимир Макей
05/02/2020

Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева разговаря с министъра на външните работи на Република Беларус Владимир Макей. Гостът е на посещение в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Екатерина Захариева.

Между България и Беларус съществуват стабилни отношения на приятелство и сътрудничество, изградени на основата на традиционните исторически връзки, културната близост и взаимното уважение между нашите два народа, подчертаха по време на разговора Цвета Караянчева и Владимир Макей. Двамата дадоха висока оценка на политическия диалог, който по думите им се развива много активно.

Необходимо е да положим усилия за задълбочаване на сътрудничеството във всички сфери от взаимен интерес, да внесем повече динамика, за да използваме целия потенциал за развитие на нашите отношения, заяви Владимир Макей. България и Беларус имат изградена солидна двустранна договорно-правна база, която постоянно се актуализира и усъвършества и е предпоставка за по-нататъшното ползотворно сътрудничество, подчерта той.

Има възможности за развитие на контактите между нашите две страни – както политически, така и икономически, отбеляза на срещата председателят на Народното събрание. Цвета Караянчева допълни, че България и Беларус могат да работят за по-интензивното развитие на контактите и в сфери като стокообмена, културата, туризма. България отдава голямо значение на развитието на двустранните отношения в областта на туризма, като един от основните ни приоритети е нарастването на двустранния туристопоток, посочи тя.

Междупарламентарните срещи и контакти могат да помогнат много за засилването на ползотворния диалог, отбелязаха Цвета Караянчева и Владимир Макей. Като председател на българския парламент се ангажирам да работя за засилване на контактите между двата парламента и групите за приятелство, които по мое мнение могат да бъдат полезни и да допринесат за засилване на контактите във всички други области, заяви Цвета Караянчева.

Председателят на Народното събрание посочи, че е много важна работата на Междуправителствената комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество. Срещите на тази комисия през последните години се провеждат регулярно и очаквам скоро да доведат до конкретни резултати, добави Цвета Караянчева.

В срещата участва и председателят на Групата за приятелство с Беларус в Народното събрание Васил Антонов.

Форма за търсене
Ключова дума
Обществена дискусия по законопроекта за ратифициране на Конвенцията на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие – 23/01/2018, 11:00

Видео излъчване от Народното събрание

Проект BGFOP001-2.013-0001

Избор на заместник-председател и двама членове на Комисията за регулиране на съобщенията

Избор на управител на НЗОК

    Последни новини